fallback

Boeing спря преговорите със стачкуващите работници и оттегли предложението за заплащането

Самолетопроизводителят и профсъюзът на работниците проведоха последния кръг от преговори в понеделник и вторник

08:23 | 09.10.24 г.

Boeing съобщи, че е оттеглила предложението си за заплащането на около 33 хил. служители в заводите ѝ в САЩ и не са планирани нови преговори с представители на профсъюза им, предава Ройтерс. Стачката, която вреди финансово на самолетопроизводителя, се доближава до четвъртата си седмица.

Boeing и профсъюзът проведоха последния кръг от преговори с федералните посредници в понеделник и вторник, но разговорите се провалиха и двете страни изпаднаха в безизходица. Няма признаци, че тя ще бъде разрешена скоро, съобщи запознат с разговорите източник.

„За съжаление, профсъюзът не обмисли сериозно предложенията ни“, заяви ръководителят на отдела на Boeing за пътнически самолети Стефани Поуп в бележка до служителите и допълни, че е невъзможно да се водят преговори по исканията на профсъюза. „На този етап няма смисъл от нови преговори и нашето предложение беше оттеглено“, каза още тя.

Поуп отбеляза, че Boeing е предприела стъпки да запази ликвидните си средства.

Ройтерс съобщи във вторник, че самолетопроизводителят обмисля варианти да набере милиарди долари чрез продажба на акции и други ценни книжа, докато заводите, произвеждащи най-продаваните ѝ модели 737 MAX и 767 и 777, остават затворени.

Компанията, която е на ръба да загуби инвестиционния си кредитен рейтинг, въведе и временно освобождаване на хиляди служители.

Профсъюзът, който организира стачката на работниците в заводите на Западното крайбрежие, иска повишение на заплащането с 40% през идните четири години и възстановяване на пенсия, която беше оттеглена от колективния трудов договор преди десет години. Над 90% от работниците отхвърлиха предложение за повишение на заплатите с 25% през идните четири години, преди да започнат стачката.

Boeing отправи ново предложение миналия месец, което определи като „най-доброто и окончателно“. То щеше да даде на работниците повишение на заплатите с 30% и да възстанови бонуса за добро представяне, но профсъюзът заяви, че допитване сред членовете му е установило, че това не е достатъчно.

„Нашият екип преговаря добронамерено и отправи нови и подобрени предложения в опит за постигане на компромис, включително повишаване на чистото заплащане и на пенсията“, заяви Поуп, имайки предвид двудневните преговори тази седмица.

За сметка на това Асоциацията на механиците и аерокосмическите работници заяви в комюнике, че Boeing „остана твърдо зад предложението от миналия месец, по което не могат да се водят преговори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още