fallback

С близо 1,2 млрд. лева ще се изпълняват 12 проекта по Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027

Ще продължи модернизацията на жп линиите Елин Пелин-Костенец и Пловдив-Бургас, проектът на „Пристанище Бургас“ и проучвания за внедряване на ERTMS

15:20 | 08.10.24 г.

12 проекта на стойност 1,16 млрд. лева са одобрени по Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027. Това съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на бизнес конференция, съобщи транспортното министерство.

„За транспортни проекти през настоящия програмен период по европейската програма са осигурени общо 3,7 млрд. лева. По-мащабните от тях, които вече са в процес на изпълнение, са продължаване на дейностите за модернизацията на жп линиите Елин Пелин-Костенец и Пловдив-Бургас, на проекта на „Пристанище Бургас“ и проучванията за внедряване на Системата за управление на железопътния трафик в Европа (ERTMS)“, уточни той.

Недялков отбеляза, че до края на годината предстои да бъдат отворени процедури и по два много важни проекта. Първият е за изграждане на зарядни станции за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата, а вторият е за подпомагане на интермодални оператори.

Според зам.-министъра по програмата за изграждане на зарядни станции за алтернативни горива са осигурени общо 92 млн. лева. От тях 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства по трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), а 49,6 млн. лева са за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива в пристанищата.

„По проекта за подпомагане на интермодални оператори са осигурени 34,5 млн. лева. Допустими кандидати са всички оператори на жп терминали, пристанищни оператори, както и оператори на логистични и спедиторски терминали във вътрешността на страната“, уточни Димитър Недялков.

Заместник-транспортният министър обясни още, че безопасността и сигурността на превозите е тема, с която е лично ангажиран. „В последните месеци проведох много разговори с всички отговорни институции за започване на действия, които гарантират безопасния превоз на стоки в страната. В диалог сме и с всички пристанищни оператори за предприемане на съвместни мерки за ограничаване достъпа до пристанищата на претоварени тежкотоварни автомобили“, съобщи той. И коментира, че това ще има сериозен превантивен ефект, който ще дисциплинира товародателите и превозвачите, така че да не допускат по пътищата претоварени превозни средства, които освен, че разрушават пътната инфраструктура, са опасни за останалите участници в движението.

Припомняме, че Управляващият орган на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. публикува за обсъждане проект на Индикативна годишна работна програма за 2025 г. с цел осигуряване на видимост, прозрачност и комуникация при предоставянето на безвъзмездна финансова помощ. Коментари може да се изпращат в срок до 25 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още