fallback

Съдът на ЕС отмени изискването камионите да се връщат в базата на превозвача на два месеца

С решението си съдът потвърди всички останали текстове на новото законодателство, което е оспорено от някои страни, включително България

14:50 | 04.10.24 г. 2

Съдът на ЕС отмени частта от европейското законодателство, която предвижда тежкотоварните превозни средства, извършващи международни превози, да се връщат в базата на превозвача на всеки осем седмици.

С решението си съдът потвърди всички останали текстове на новото законодателство, което е оспорено от България, Румъния, Унгария, Полша и Малта, изтъква европейската институция.

Петте страни оспорват шест текста от т. нар. пакет „Мобилност“, включително:

- забраната водачите на тежкотоварни превозни средства да ползват редовната си четириседмична почивка или компенсационната петседмична почивка в превозното средство;

- задължението на компаниите превозвачи да организират работата на водачите така, че последните да имат възможност да се върнат в работно време на всеки три или четири седмици до базата, за да започнат или прекарат седмичната си почивка там;

- датата за влизане в сила на задължението за поставяне на ново поколение тахографи;

- задължението превозните средства да се връщат в базата в държавата, където е регистриран превозвачът, на всеки осем седмици;

- срока за изчакване при извършване на каботаж;

- определянето на водачите като „командировани служители“ при извършването на каботаж от една до друга страна членка на ЕС, когато нито една от тях не е мястото на регистрация на превозвача.

С последното си решение Съдът на ЕС отхвърля останалите искове и отбелязва, че Европейският парламент и Съветът на ЕС не са разполагали с достатъчно данни за оценка на въздействието на отменените текстове.

В прессъобщението се посочва, че европейските институции сега следва да „запълнят правния вакуум“, създаден от отмяната на част от законодателството.

Миналата година Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) предупреди за рязко покачване на разходите на българския транспортен сектор заради негативните ефекти от пакета „Мобилност“. Според организацията загубата на доход в резултат на празни курсове и връщане на превозното средство в държавата по установяване се увеличава със 79% до 476 млн. евро.

От КАПБ изтъкнаха още, че разходите за настаняване, паркинг и тол такси са нараснали с 87% в резултат на прилагането на разпоредбите на пакета. Междувременно административните разходи скачат със 104 на сто, докато разходите за гориво се увеличават с 40%, което се равнява на 217 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още