fallback

Столичният общински съвет отпусна 15 млн. лв. за градския транспорт в София

Допълнителните 3 млн. лева за бонусната система на служителите на градския транспорт в столицата не бяха одобрени

15:27 | 03.10.24 г.

Столичният общински съвет одобри 15 млн. лева заем за градския транспорт в София на днешното извънредно заседание, след като миналата седмица сметките на дружествата "Автотранспорт" и "Електротранспорт" бяха запорирани.

Задълженията на дружеството "Автотранспорт" са на стойност 11 млн. лева, а останалите 4 млн. лева са дългове на дружеството "Електротранспорт". Допълнителните 3 млн. лева за бонусната система на служителите на градския транспорт в София не бяха одобрени. Тя ще се гласува с актуализацията на бюджета.

Сметките на „Столичен автотранспорт“ ЕАД са блокирани. Ако дружеството спре да работи, спира и градският транспорт, съобщи преди дни кметът на столицата.

Кметът Васил Терзиев е вносител на доклада относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г., предава БТА. Предложението на Терзиев беше за отпускане на 6 млн. лв. за покриване на дефицитите в транспорта, но на съвместно заседание на три комисии към Съвета по-рано днес бе решено предложените средства да се увеличат на 15 млн.лв.

Целта е да се улеснят двете общински дружества да посрещнат нуждите за изпълнението на транспортната услуга, заяви Терзиев.

„Очаквам да бъде подкрепен докладът, който ние внесохме в Столичния общински съвет (СОС), с някои корекции и да се намали напрежението в сектора на градския транспорт. Предлагаме на Съвета увеличение от 6 на 15 млн. лв. на стойността на заема, който общината да отпусне за градския транспорт", заяви днес кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Съвета, където се провежда извънредно заседание. 

Васил Терзиев посочи още, че иска бонусната система за работещите в градския транспорт да влезе в сила в цялост с актуализацията на бюджета, която би трябвало да се случи в края на октомври или началото на ноември.

Столичният кмет призова да не се смесва отпускането на заемни средства за градския транспорт с повишаването на доходите в транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още