fallback

Откриха реконструирания ГКПП “Калотина”

Издадено е последното разрешително за строеж на АМ "Европа", съобщи служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова

15:26 | 01.10.24 г.

Министър-председателят Димитър Главчев откри реконструирания гранично-контролно пропускателен пункт “Калотина” и се запозна с извършената работа по време на цялостния ремонт. 

Предвижда се всички гранични пунктове да бъдат реконструирани и да изглеждат по този начин, очаква се реконструкция и на други пунктове като „Малко Търново“ и „Капитан Андреево“.

„Трафикът за последните пет години се е увеличил неимоверно, на някои пунктове с повече от сто процента. Пунктовете трябва да се разглеждат в цялост, за да се осигури безпроблемното преминаване на хора и стоки. Инфраструктурата е проектирана за 2,5 млн. товарни автомобила, но през 2023 г. са преминали 4,5 млн.“, посочи Главчев, цитиран от БТА.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че агенцията разработва цялостна концепция за развитието на граничните пропускателни пунктове.

В момента тече цялостна реконструкция на ГКПП „Станке Лисичково“, очаква се да започне такава и за ГКПП „Златарево“. Ще се реконструират и пунктовете по границата с Турция. След като всички планирани проекти бъдат изпълнени, ще се обезпечи нормалният трафик на преминаващите превозни средства в хоризонт до 30 години, като в същото време ще се запази възможността за осъществяване на контрол от всички гранични служби, каза той.

Завърши реконструкцията на ГКПП “Калотина”

Реконструкцията на ГКПП “Калотина” на стойност 63,8 млн. лв. е извършена на два етапа в периода 2018 - 2024 г. При изпълнението са обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта. Това е първата толкова мащабна реконструкция на пункта за последните 30 години.

Дейностите стартират през 2018 г. с подписване на договор, като в две фази поетапно се реконструират трасетата за товарни автомобили и за леки автомобили. В периода 2018 - 2021 г. е извършена оптимизация и подобряване организацията на съществуващите ленти за товарен трафик на „вход“ на „изход“ с увеличаване броя им от 2 на 3 чрез изграждане на по три напълно нови ленти с везни за проверка на товарни автомобили и навеси за физически и документален контрол. 

През 2020 г. е възложен Етап 2 от реконструкцията, като строителните работи са започнали през 2021 г. и са приключили през лятото на 2024 г. За изпълненото строителство в края на септември 2024 г. е издадено разрешение за ползване от Дирекция „Национален строителен контрол“. 

Реконструкция на ГКПП „Калотина“- Етап 2 е фокусирана върху подобряване организацията на съществуващите ленти за проверка на леки автомобили от 8 на 12 на „вход“ и от 6 на 11 на „изход“ с възможност за увеличаване броя им до 15 в посока чрез използване на част от изградените трасета за реверсивни, както и по една лента на „вход“ и на „изход“ с терминали за проверка на пътници от автобуси, изграждане навес над всички ленти за проверка, както и зали за проверка на багаж и халета за проверка на леки автомобили.

Работата по проекта включва цялостна подмяна на подземната и надземна инфраструктура, напълно нова настилка, премахване на редица сгради с отпаднала необходимост, както и построяване на нови сгради за нуждите на ГД „Гранична полиция“, както и изграждане на връзка с магистрала „Европа“.

Общо отчетено увеличение през 2023 г. на ГКПП “Калотина” е от 106 393 товарни превозни средства, или с 27,3% повече спрямо 2019 г.

По данни от последните 12 месеца трафикът за товарни автомобили на изход се е увеличил с 40% спрямо 12-те месеца преди започване на ремонта, когато са преминали 251 613 товарни автомобила. 

Последното разрешително за изграждане на автомагистрала "Европа"

Днес е издадено последното разрешително за изграждане на автомагистрала "Европа". Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова пред медиите, след като взе участие в откриването на реконструирания ГКПП "Калотина".

„Нашата цел и приоритет е до летния сезон да имаме пълно изграждане и връзка между границата със Сърбия и скоростния път към София“, каза тя, цитирана от БТА.

Относно ГКПП "Калотина" Коритарова съобщи, че е обсъден вариант в района да бъде изграден първият държавен паркинг, за да може да се създадат условия за изчакване, докато бъде реципрочно обновен и пунктът от страна на Сърбия за нормално преминаване на тежкотоварния трафик. Коритарова припомни, че е създадена работна група за изграждане на държавни паркинги, които да поемат трафика през летните сезони.

Регионалният министър обяви, че сега започва усилено възлагане на ремонтни дейности след сключване и наличие на договори за текущ ремонт и поддържане. Министърът припомни, че ще продължат ремонтните дейности по АМ "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още