fallback

Столичният автотранспорт е с блокирани сметки

Повод за запорирането е скъп ремонт на общежитие за служителите на градския транспорт

12:27 | 26.09.24 г. 2

Сметките на „Столичен автотранспорт“ ЕАД са блокирани от вчера, съобщи кметът на София Васил Терзиев преди началото на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС), предава БТА. Ако дружеството спре да работи, спира и градският транспорт.

През годините то е натрупало задължения в размер на 20 млн. лв. Конкретната причина за запорирането на сметките е скъп ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“, за който общинският съветник от ПП-ДБ („Спаси София“) Борис Бонев е подал сигнал през декември 2020 г.  

Оказа се, че материалите са взети на цена 20-30 пъти по-скъпа от стандартното, обясни Бонев, цитиран от БТА. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той. 

През последните четири години нито СОС, нито ръководството на „Столичен автотранспорт“ не са си мръднали пръста да санират и предотвратят ситуацията, в която вече, чрез частен съдебен изпълнител, сметките на дружеството са запорирани, каза още Бонев.

По думите му е имало възможност условията по ремонта да бъдат предоговорени и дружеството да бъде спасено.

„За всичко сме свикнали да гледаме към администрацията, но е крайно време да започнем да гледаме и към принципала на тези дружества, както и към мнозинството в СОС, което взема решения за тях“, каза Терзиев. 

Зам.-кметът по финанси Иван Василев посочи, че с администрацията работят да отпадне запорът на сметките, търсят се и начини за осигуряване на временен финансов ресурс на дружеството, за да изплати най-спешните си задържания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още