fallback

Стачката може да ореже приходите на Boeing с над 100 млн. долара на ден

Евентуална продължителна стачка може да струва на компанията няколко милиарда долара, изчисляват анализатори

07:18 | 17.09.24 г.

Американският производител на самолети Boeing може да загуби приходи в размер на над 100 млн. долара на ден, докато не постигне споразумение със своя профсъюз, който представлява над 30 хил. работници, изчисляват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Работниците на Boeing от района на Сиатъл, които произвеждат най-популярните самолети на компанията 737 MAX, започнаха стачка, след като отхвърлиха първия си пълен договор от 16 години насам миналата седмица.

Евентуална продължителна стачка може да струва няколко милиарда долара, което ще влоши и без това напрегнатите финанси на самолетостроителя и ще доведе до понижаване на кредитния му рейтинг.

Стачката, първата за Boeing от 2008 г. насам, е поредното събитие в бурната година за компанията, която започна с инцидент през януари, когато панел на вратата се отдели от нов самолет 737 MAX във въздуха.

По оценки на Northcoast Research общото въздействие на стачката може да достигне 3 млрд. долара или повече. "Boeing най-вероятно ще премахне 33-35 самолета от първоначалния производствен план, което ще доведе до загуба на 102 млн. долара дневни приходи", заяви Крис Олин, анализатор в Northcoast Research.

Новият главен изпълнителен директор Кели Ортбърг се сблъсква с битка между работниците и мениджърите само няколко седмици, след като бе привлечен, за да възстанови доверието в самолетостроителя. Компанията е и обект на засилени проверки от страна на регулаторните органи на САЩ на нейните практики за безопасност.

Миналата седмица и трите големи рейтингови агенции предупредиха, че продължителна стачка може да доведе до загуба на инвестиционния рейтинг на компанията. Това би увеличило разходите за заеми на Boeing, която вече има натрупан дълг в размер на 60 млрд. долара.

Междувременно стана известно, че Boeing замразява наемането на нови служители и обмисля временни отпуски, за да намали разходите, докато стачката навлезе в четвъртия си ден в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още