fallback

Правителството обсъжда вариант да поеме контрола над буферните паркинги по границите

Работна група трябва да предложи решение на проблема до края на септември

18:30 | 09.09.24 г.

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Превозвачи сигнализираха, че престоят на частните паркинги не може да бъде избегнат, а за него се заплащат високи такси, които се различават за българските и чуждестранните камиони. Същевременно на тях няма места заради интензивния трафик.

Миналата седмица Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС започнаха проверка на буферните паркинги, разположени пред граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе и  Видин заради проблемите с преминаването на тежкотоварни автомобили през тях. НАП не установи нарушения, предстои да станат ясни и резултатите от проверката на ДАНС.

Работна група, създадена от премиера, трябва да предложи трайно решение на проблема, като целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им.

Работната група ще обсъди и възможността държавата изцяло да поеме контрола над буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързана с контрола на границата. Експертите ще следят и темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през месец март тази година се е самосезирала за наличие на нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг, находящ се в непосредствена близост до ГКПП „Дунав мост“.

Работната група има срок до края на септември да предостави резултатите от дейността си и извършените проверки. Групата е оглавена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директорите на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция „Митници“ Георги Димов и на Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Обсъжда се България да бъде заобиколена

„В момента Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да няма транспортни коридори. Това означава, че бизнесът ще напусне България, ще има намаление на приходите в хазната, загуба на работни места и понижение на заплатите в България“, каза днес пред bTV бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

„Тези частни паркинги възникнаха първо на „Капитан Андреево“ през 2020 г. Същите опашки, които в момента имаме на Русе и Видин, се случват на „Капитан Андреево" през 2020 година“, каза той.

Христанов подчерта, че България е тежко критикувана заради проблема по време на конференцията на превозвачите в Ташкент.

Той изказа мнението, че е нужно решение „всякаква инфраструктура, свързана с контрол на границите, да бъде държавна и да бъдат изхвърлени всякакви прогнили частни интереси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още