fallback

Работата по ключови обекти в София може да спре заради проблеми с лиценза на "Софинвест"

До проблема се е стигнало след смяната на Управителните съвети на общинските дружества от СОС, съобщи кметът Васил Терзиев

17:40 | 04.09.24 г.

Има опасност да спре работата по ключови обекти в София като детски градини и улици. За това алармираха кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът с ресор финанси и обществено строителство Иван Василев.

До проблема се стигало след смяната на Управителните съвети на общинските дружества от Столичния общински съвет и опасността „Софинвест“ да загуби своя лиценз за строителен надзор и инвеститорски контрол. Причината е, че един от новоназначените членове няма необходимото инженерно образование.

„Това е първият по-голям проблем от тази бърза и непрозрачна смяна. „Софинвест" е дружество, което изпълнява ролята на надзор в много важни проекти за града, и като такова, за да изпълнява дейността си, има нужда от лиценз", каза Терзиев.

Припомняме, че през юли Столичният общински съвет смени без конкурс бордовете на директорите на Център за градска мобилност, Столичен електротранспорт, Столичен автотранспорт, "Метрополитен", "Топлофикация София" и "Софинвест". Докладът беше приет д 31 гласа "за" и 29 "против", основно с гласовете на общинарите от ГЕРБ, БСП и ИТН. 

Впоследствие Върховният административен съд остави в сила промените в бордовете до провеждането на конкурси.

„Сред обектите, които са в риск, са детската градина в „Бояна“ и новоизградената улица „Народно хоро“, които не могат да бъдат въведени в експлоатация. Трябва да спре и работата по укрепване на свлачищата в района на „Долни Богров“, ремонтът на минералната баня в „Овча купел“, проектите за енергийна ефективност на блокове в множество райони на София също са в риск от провал", каза Василев.

Строителството на спортна зала в 56-то училище и пристройката на 41. ДГ също могат да спрат, не могат да бъдат въведени в експлоатация и новите асансьори на трамвайното трасе по линия № 7 в кв. „Манастирски ливади-запад“, както и да продължи укрепването на коритото в река Владайска и полагането на пътна маркировка.

Кметът Терзиев изрази и притеснения, че след смяната на членовете на Управителните съвети, проблеми могат да възникнат и в другите общински дружества, което да постави под риск ключови за града системи.

„Дали това е активен саботаж или в бързината не са преценени всички рискове не знам, но който и от двата варианта да е, не е добър за града. Трябва да се намери максимално бързо решение, за да не се блокира работата и да имаме обща грижа за София, независимо от нашите различия“, посочи още Терзиев.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още