fallback

В Столична община избират имена на бъдещите метростанции

При разширението на метрото с нови спирки се вземат наименованията на кварталите, които те ще обслужват

16:52 | 28.08.24 г. 3

Комисията по транспорт към Столичният общински съвет взе решение как да бъдат именувани новите станции от разширението на метрото, съобщи на сайта си Столична община. Предложението за имената е направено от изпълнителния директор на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев, а докладът е внесен за разглеждане от общински съветници от различни политически групи.

Предстои решенията на транспортната комисия да бъдат потвърдени и на сесия на Столичния общинския съвет през септември.  

Шестте спирки на метрото през кв. “Слатина“ ще се наричат: „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“. Това е участъкът от 6 км – ул. “Шипка“, кв. “Гео Милев“, кв. “Слатина“, зала „Арена София“, бул. “Цариградско шосе“, който в момента се строи и се предвижда да бъде завършен през 2027 г.

Имената са подбрани с цел да бъде създаден ясен ориентир къде се намират метростанциите и кои квартали обслужват. Наименованието „Тракия“ е избрано във връзка с разположението на метростацията на бул. “Цариградско шосе“, който води към автомагистралата със същото име. По идея на „Метрополитен“ заедно със Съюза на тракийските дружества в България ще започне подготовка на архитектурни пана, които да се разположат на станцията.

Последната метростанция от разширението на Линия 3 по бул. “Владимир Вазов“ ще се нарича „Хемус“ на името на автомагистралата в тази посока. Другите две от общо трите станции са: „Ген. Владимир Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“.

Подобно е и решението за планираните за строителство станции при бъдещото разширение в „Люлин“. Тук ще се изградят две спирки на метрото и те ще носят имената “Царица Йоанна“ и „Струма“. За разширението на Линия 1 след метростанция „Люлин” в посока западната дъга на "Околовръстния път" се провежда процедура за избор на изпълнител.

Станцията, която се изгражда в кв. “Обеля“, ще се нарича „Панчо Владигеров“ на едноименния булевард в район „Връбница“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още