fallback

Превозените товари у нас се увеличават, но спада броят на пътниците към юни

За една година при вътрешните превози се наблюдава ръст с 5,7%, докато международните намаляват с 20% през второто тримесечие, отчита НСИ

12:43 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През второто тримесечие на 2024 г. е отчетено нарастване с 1,2% на превозените товари от товарния транспорт в сравнение с първото тримесечие, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. При извършената работа, която представя превоза на един тон товар на разстояние един километър, не се наблюдава промяна, се вижда от данните на статистиката за периода от април до юни.

       Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт

      (Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ

В НСИ отчитат, че превозените пътници, както и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват, съответно с 1,7% и 5,8%.

      Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт

     (Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ

Годишни изменения

През второто тримесечие, на годишна база, превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт намаляват с 2,9%, докато извършената работа нараства с 1,7%. Данните са предварителни, уточняват от НСИ.

С 12% се увеличават превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт). Извършената работа също бележи ръст от 12,3%.

Товарен сухопътен транспорт

Превозените товари от сухопътния транспорт през второто тримесечие на 2024 г. са за над 30,777 млн. тона, или с 3,1% по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година. При вътрешните превози се наблюдава увеличение с 5,7%, а международните намаляват с 20%.

Извършената работа е за повече от 8,975 млрд. тонкилометра, което е с 1,1% ръст на годишна база.

През второто тримесечие превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт намаляват за година с 2,9%, докато извършената работа нараства с 1,7%.

   Превозени товари и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Източник: НСИ

Товарен воден транспорт

В НСИ изчисляват, че превозените товари от речния и морския транспорт са с 35,5 хил. т повече в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт.

При извършената работа, измерена в тонкилометри, годишното увеличение е с 32,8%.

 Превозени товари и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Източник: НСИ

Пътнически сухопътен транспорт

По данни на статистиката броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е 87,632 милиона, или с 0,7% повече спрямо второто тримесечие на 2023 година. При автомобилните превози увеличението е с 0,7%, докато при железопътните превози се наблюдава спад с 0,6%.

НСИ регистрира извършената работа в размер на повече от 2,290 млрд. пътниккилометра, с ръст от 8,4% на годишна база.

     Превозени пътници и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Източник: НСИ

Пътнически воден транспорт

При пътническия воден транспорт се наблюдава намаление на превозените пътници с 3,3 хил. пътници на годишна база поради по-малкия брой пасажери, превозени от речния транспорт. Извършената работа се понижава с 6,8%.

     Превозени пътници и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Източник: НСИ

Градски електротранспорт

През периода април - юни предприятията от градския електротранспорт са превозили общо над 82,350 млн. пътници, или с 27,3% повече в сравнение с година по-рано. Най-голям ръст е регистриран при превозените пътници от електроавтобусния транспорт - със 115%. Същевременно и извършената работа нараства с 37% и достига 475,4 млн. пътниккилометра.

   Превозени пътници и извършена работа от градския електротранспорт по тримесечия

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още