fallback

Японските власти се стремят към оценка от 4,7 млрд. долара при листването на Tokyo Metro

Очаква се компанията да набере 350 млрд. йени от първичното публично предлагане, вероятно най-голямото за последните близо шест години

10:45 | 19.08.24 г.

Японското правителство и властите в Токио се стремят към оценка от 700 млрд. йени (4,7 млрд. долара) от първичното публично предлагане (IPO) на Tokyo Metro и листване още в края на октомври, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с плановете.

Това би било най-голямото IPO в страната за последните близо шест години.

Управата на японската столица и правителството, които притежават 100% от Tokyo Metro, планират да организират среща в рамките на една седмица, като очакват да получат одобрение за листването от Токийската фондова борса в средата на септември, добавят източниците.

Тъй като половината от компанията ще бъде продадена, тя ще може да набере от листването 350 млрд. йени при тази оценка, което ще надхвърли размера на IPO-то на Kokusai Electric от миналата година, което стана най-голямото след това на звеното за безжични технологии на SoftBank Group през 2018 г.

Токийските власти казват, че времето за продажбата се обсъжда с националното правителство и все още не е взето окончателно решение. Министерството на финансите не отговори на молбата за коментар. Tokyo Metro заяви, че няма да коментира напредъка на работата около листването.

Подготовката за IPO-то следва листването на други железопътни оператори, включително Kyushu Railway през 2016 г.

Tokyo Metro разполага с 195 километра (120 мили) линии, превозващи 6,5 милиона пътници дневно.

Историята на компанията датира от 1920 г. със създаването на Токийската подземна железопътна компания. Седем години по-късно тя открива първата линия на метрото в Япония, маршрута между кварталите Асакуса и Уено в Токио.

Tokyo Metro, чийто бизнес включва недвижими имоти и търговия на дребно, отчете скок на нетната печалба с две трети до 46 млрд. йени през финансовата година, приключила в края на март 2024 г., след като икономическата активност се възстанови след пандемията от COVID-19.

Японското правителство, което притежава 53,4% от Tokyo Metro, планира да използва набраните средства за изплащане на облигации, емитирани след земетресението и последвалото цунами през 2011 г.

Властите в Токио държат останалите 46,6% от оператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още