fallback

Правителството дава 200 млн. лв. за покриване на задължения на АПИ

Към момента Агенция „Пътна инфраструктура“ дължи над 31,5 млн. лв. неустойки и лихви за забавени плащания по стари договори

17:58 | 24.07.24 г.

Служебният кабинет е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 200 млн. лв., става ясно от решенията след днешното заседание на правителството.

Средствата са за изплащане на стари задължения за изпълнени, но неразплатени през последните години от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дейности по договори за поддържане на републиканската пътна мрежа, заради което се трупат големи по обем лихви. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет за тази година, посочват от кабинета.

С одобряването на средствата ще бъдат разплатени „безспорно дължими суми“, като така ще се избегнат и допълнителни финансови тежести заради предявени от изпълнителите претенции за неустойки, лихви и съдебни разноски, става ясно още от съобщението на МС.

В края на май стана ясно, че АПИ дължи над 31,5 млн. лв. изискани по съдебен път неустойки и лихви заради забавени плащания по стари договори за текущ ремонт и поддръжка. Тази сума обаче е само за приключилите производства срещу АПИ, при които има влезли в сила решения. Информацията беше предоставена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова в отговор на въпрос от депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Гроздан Караджов. В отговора си регионалният министър посочва, че сумата може да достигне „по предварителна експертна оценка“ до 200 млн. лв., защото голяма част от производствата за забавени плащания още се разглеждат от съда.

През 2021 г. тогавашният министър на финансите Асен Василев (в служебното правителство на Стефан Янев) обяви, че АПИ е сключвала договори за суми над бюджета си от 2019 г. до април 2021 г., а министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова посочи, че в бюджета на пътната агенция са били заложени 382 млн. лв. за 2021 г., но сключените договори са на стойност 1,5 млрд. лв. По-късно стана ясно, че в периода 2019-2020 г. АПИ е сключила договори за поддържане на пътища на стойност над 700 млн. лв., по които обаче са възложени дейности за над 3 млрд. лв. 

Служебното правителство реши да прекрати договорите предсрочно и да отвори нови процедури за обществени поръчки. Заради неизплатените средства за извършени дейности пътните строители протестираха и настояваха да им бъдат изплатени 1,2 млрд. лв. Тогава МРРБ предложи дължимите от държавата средства към пътните фирми да бъдат изплатени през бюджетите за 2022 г. и 2023 г.

По време на редовното правителство на Кирил Петков през 2022 г. (когато Гроздан Караджов е министър на регионалното развитие и благоустройството) парламентът взе решение строителните фирми да получат половината от сумата – около 655 млн. лв., което по-късно беше обявено за противокоституционно от Конституционния съд след сигнал от ГЕРБ-СДС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още