fallback

Над 7,2 милиона пътници са преминали през летище София за 2023 г.

Броят им надхвърля нивата отпреди пандемията, годишният ръст е с 1,2 млн. души

14:24 | 03.07.24 г. 1

Увеличение на трафика и разширение на дейността през миналата година на летище София отчита компанията оператор на аеропорта "СОФ Кънект" в свой доклад. Над 7 208 000 пътници са преминали през летище София за 2023 г., като в сравнение с 2022 г. увеличението е с 1,2 млн. души, надхвърлят се и нивата отпреди пандемията през 2019 година. Компанията е напът да постигне целта си от 8,2 милиона пътници до 2026 година, уточнява се в доклада.

Привлечени са шест нови авиокомпании, което представлява 20% увеличение в сравнение с 2022 г., и са добавени 28 нови дестинации, а около 60% от авиокомпаниите, опериращи на летището, вече са нискотарифни превозвачи, което отразява значителното преминаване към по-достъпни възможности за пътуване в световен мащаб, допълват от фирмата оператор на аеропорта.

Топ 5 дестинации по брой пътници, отпътували и пристигнали на Летище София

Източник: СОФ Кънект

Въпреки загубата на важни пазари като Русия, Украйна, Израел, Палестина и някои съседни страни заради геополитически конфликти, летище София се върна към нивата на трафик през 2019 г. преди пандемията, като проследява и малък ръст както на самолетодвиженията, така и на пътническия трафик, отбелязва се в доклада.

Летището също така приветства нови модели самолети като Boeing 737 MAX и Airbus 321 NEO, които отделят по-малко емисии и шум.

До края на 2025 г. ще бъдат реализирани 150 млн. инвестиции – с 2/3 повече от необходимото по концесионния ни договор. Към 2030 г. ще завърши реконструкцията на сегашната сграда на Терминал 2, която ще поеме и полетите от остарелия Терминал 1. Остава и стремежът за пускане в експлоатация на изцяло нов Терминал 3.

След приемането на България в Шенген по въздух и море на западната порта на Терминал 1 е инсталирано ново рентгеново оборудване за багаж и проверка на течности, отчитат още от "СОФ Кънект". И двата терминала вече имат отделни зони за пристигане и заминаване. Коридорите и специалните зони гарантират, че пътниците, заминаващи от или пристигащи в Шенгенското пространство, са отделени от тези, които пътуват от и до дестинации извън Шенген.

Припомня се още, че като част от генералния план за сигурност на Терминал 2 са инсталирани електронни портали за контрол на бордни карти, което допринася до по-бързо преминаване на пътникопотока и намалява времето, което пътниците прекарват на контролно-пропускателните пунктове за сигурност.

През миналата година са били подменени или добавени около 80 камери, а системата за видеонаблюдение на летището непрекъснато се актуализира.

През 2023 година нивата на въглеродни емисии са намалели с 27% в сравнение с 2019 година. Емисиите на пътник също отбелязват намаление с 15 на сто в сравнение с 2022 г., достигайки 1,45 кг/CO2 емисии на пътник, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още