fallback

Ню Йорк е градът с най-големите задръствания в света, стрували са му 9 млрд. долара

Автомобилистите, които са шофирали в най-населения град в САЩ, са изгубили средно по 101 часа миналата година заради трафик в пиковите часове

10:23 | 25.06.24 г. 1

Ню Йорк е градът с най-големите задръствания в света за втора поредна година, като те са му стрували 9,1 млрд. долара под формата на изгубено време, сочи нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Автомобилистите, които шофират в най-населения град в САЩ, са изгубили средно по 101 часа миналата година заради трафик в пиковите часове, най-много сред близо 1000 града в света, включени в индекса Global Traffic Scorecard на компанията за анализ на данните за трафика INRIX за 2023 г.

Мексико сити е на второ място в класацията, следван от Лондон, Париж и Чикаго. В десетката попадат още Истанбул, Лос Анджелис, Бостън, Кейп Таун и Джакарта.

Класацията се определя според влиянието на задръстванията спрямо населението.

„Задръстванията са както пречка, така и барометър за здравето на икономиката, те символизират оживената дейност и едновременно с това я затрудняват“, коментира Боб Пишю, транспортен анализатор в INRIX. „Ръстът на задръстванията в градовете показва съживяване на икономическата активност след Covid, но също и води до милиарди долари под формата на загубено време за шофьорите“, допълва той.

Ню Йорк отново оглавява класацията, след като губернаторът Кейти Хочул спря по-рано този месец за неопределено време плана за тол такси, целящи да намалят трафика и да наберат средства за модернизиране на остаряващата транспортна мрежа в града. Инициативата за определяне на цена на задръстванията, първата в САЩ, предвижда такса за шофьорите, които се движат в централния бизнес квартал Манхатън от 60-та улица до южния край на острова.

Районът става все по-задръстен. Пътуванията в центъра на Манхатън са нараснали с 13% миналата година, сочи докладът на INRIX. Колите в центъра на квартала са се движили със скорост от 18 км/ч в пиковите сутрешни часове през първото тримесечие на тази година, което е спад с 11% спрямо същия период на 2023 г.

INRIX счита, че задръстванията са стрували на САЩ над 70,4 млрд. долара през 2023 г., което е увеличение с 15% спрямо предходната година, като средният шофьор е загубил 42 часа в задръствания.

Ръстът на хибридната работа и по-гъвкавите работни часове, породени от пандемията, са променили традиционните пикови часове за пътувания. Средното време за пътуване в средата на деня се е увеличило с 23%, но е намаляло с 12 на сто в ранните сутрешни часове и с 9% следобед, сочи докладът.

„Макар че задръстванията се връщат към нивата отпреди Covid, наблюдаваме интересни промени в моделите на задръстванията заради запазващите се последици от пандемията“, коментира Пишю в комюнике. „Продължаването на хибридната работа и работата от разстояние създават нови пикови часове за пътуване от това, което сме виждали преди“, допълва той.

Най-натовареният коридор в САЩ миналата година е бил Междущатски път 4 в Орландо, щата Флорида, между Бийчлайн Експресуей и Уестърн Белтуей, като се е изкачил от десето място през 2022 г. Шофьорите са изгубили 124 часа, когато са пътували по този маршрут в 17 ч., сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 25.06.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още