fallback

Магистрала „Струма“ може да бъде изцяло завършена през 2030 г.

Според инж. Стоян Николов от Агенция "Пътна инфраструктура" този срок е реалистичен и държавата ще направи всичко възможно да бъде спазен

11:48 | 23.06.24 г.

Магистрала „Струма“ може да бъде изцяло завършена през 2030 г. Това коментира пред bTV инж. Стоян Николов, който е член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

По думите му този срок е реалистичен и държавата ще направи всичко възможно да бъде спазен.

Припомняме, че наскоро Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждане на участък от магистралата извън Кресненското дефиле, източно от Стара Кресна, след като прецени, че трасето няма нужда от нова оценка за въздействието върху околната среда.

Европейската комисия също одобри по-рано тази година изнасянето на трасето в едната посока на движение извън дефилето.

Този проект предвижда движението в посока Кулата да остане по пътя през Кресненското дефиле, който се предвижда да бъде ремонтиран.

За магитсрала "Струма" от години се водят спорове относно въздействието, което ще има върху защитени зони в Кресненското дефиле. Първоначалният план за изграждане на 15-км тунел през дефилето отпадна заради тежкия терен за строителство и силното забавяне на проекта. Затова държавата реши да запази съществуващия път, по който да се движи трафикът в посока ГКПП „Кулата-Промахон“, а да изгради трасе за движението в обратната посока източно от дефилето.

Преди няколко месеца беше открит най-дългия тунел на магистралата - "Железница".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 23.06.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още