fallback

България и Турция са постигнали съгласие за разширяването на ГКПП „Малко Търново“

Българската страна ще обсъди да пусне ли тежкотоварни автомобили през пункта заради регулациите на Натура 2000

21:45 | 03.06.24 г.

България и Турция са постигнали съгласие за разширяването на ГКПП „Малко Търново“.

Това е съобщил служебният премиер Димитър Главчев, който е посетил ГКПП „Малко Търново“ и ГКПП „Дерекьой“ заедно с посланика на Турция Мехмет Саит Уянък, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В посещението са участвали още вътрешният министър Калин Стоянов, регионалният министър Виолета Коритарова, министърът на туризма Евтим Милошев, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, директорите на Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“ Георги Димов и Антон Златанов, областният управител на Бургас Мария Нейкова, както и кметовете на Бургас и Малко Търново Димитър Николов и Илиян Янчев, допълват от правителствената пресслужба.

Турската страна е представила проект за разширения на ГКПП „Дерекьой“, който включва разширение и за тежкотоварни автомобили.

Главчев е коментирал, че преди синхронизирането на двата проекта в България трябва да се проведе сериозна обществена дискусия дали да бъде разрешено преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП „Малко Търново.

Той е изтъкнал като причина за обсъждането разпоредбите и изискванията на Натура 2000, тъй като участъци от пътя до граничния пункт попадат в защитената зона „Странджа“.

В следващите дни служебният премиер ще посети и ГКПП „Капитан Андреево“, което – по данни на „Агенция Митници“, е второто най-натоварено в света, с тенденция до 2-3 г. да заеме първото място. За него също има съгласие с Турция за синхронизирани действия по разширяване и модернизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още