fallback

Ryanair обяви рекордна годишна печалба на фона на опасения за лятото

Според главния изпълнителния директор Майкъл О'Лиъри „усещането за рецесия из Европа“ може да бъде фактор за по-бавния от очакваното растеж на цените през лятото

11:45 | 20.05.24 г.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви в понеделник, че „усещането за рецесия из Европа“ може да бъде фактор за по-бавен от очакваното растеж на цените на самолетните билети, след като нискобюджетният превозвач отбеляза рекордна годишна печалба малко над прогнозите, съобщава Ройтерс.

О'Лиъри предупреди преди две седмици, че цените на летните билети ще се увеличат с по-малко от темпа от 5-10%, който се очакваше в края на април. Авиокомпанията каза в понеделник, че сегашната ѝ прогноза е за нулев до скромен годишен ръст на цените през лятото и че тя „силно зависи“ от резервации в последната минута.

„Малко изненадващо е, че ценообразуването не е по-силно и не сме съвсем сигурни дали това се дължи просто на настроенията на потребителите или на усещането за рецесия из Европа, но все още очакваме силно пиково търсене на пътувания през юли и август“, каза О'Лиъри в презентация за инвеститорите.

„И ако трябва да направим отстъпки или да намалим цените, за да стигнем ниво на запълване от 94% през април, май и юни, така да бъде“, добави той.

Ирландската авиокомпания – най-голямата в Европа по брой пасажери, каза още, че ще има с 23 самолета по-малко от броя, който Boeing трябваше да достави до края на юли, и остава риск, макар и „малко вероятен“, доставките да намалят още повече.

Главният финансов директор Нийл Сорахан каза пред Ройтерс, че новият производствен екип на Boeing в Сиатъл доставя самолети с "малко повече последователност" и ако нещата вървят добре, може да получи още два или три самолета до края на юли.

О'Лиъри заяви, че Ryanair ще получи „скромна“ компенсация от Boeing за забавянето, но че необявената публично сума не отразява размера на загубите, понесени от това, че компанията наскоро трябваше да намали прогнозния си ръст на трафика за годината до края на март 2025 г. до 198-200 млн. пътници от 205 милиона.

Ryanair е превозила рекордните 184 млн. пътници през финансовата година до 31 март, което е допринесло до годишното увеличение от 34% на печалбата за годината до 1,92 млрд. евро.

Резултатът е малко над сумата от 1,905 млрд. долара, очаквана от анализатори в анкета на компания. Ryanair намали прогнозата си за печалбата след данъците до диапазона 1,85-1,95 млрд. долара през януари, след като някои агенции внезапно спряха да продават нейни билети.

Ryanair заяви, че е твърде рано да се осигурят разумни или точни насоки за печалбата след данъците за текущата финансова година.

Компанията обяви и обратно изкупуване на стойност 700 млн. евро, което официално ще стартира по-късно тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още