fallback

Министърът на туризма: 2024 г. е най-добрата за сектора, откакто има статистика

България не се рекламира като евтина дестинация за алкохолен туризъм, каза Евтим Милошев

11:01 | 04.10.24 г. 5

Данните показват, че 2024 година е най-добрата за българския туризъм, откакто има статистика – като приходи от туризъм, туристически настанявания, брой туристи и туристически регистрации, брой хора преминали през гранично контролно-пропускателните пунктове. Това каза по БНТ министърът на туризма Евтим Милошев.

Според него обаче има големи проблеми, които все още са нерешени. Той даде за пример проблемите със статута на курортите и по-конкретно „Слънчев бряг“, където проблемите са свързани със собствеността и организацията. "Това е един голям разговор, който липсва за българския туризъм. Говорих с големи хотелиери, които казаха, че са много доволни от сезона безапелационно. Говорих и с хотелиери, които казаха - какво да говорим за сезона, като през останалото време на сезона хотелът е празен", коментира Евтим Милошев.

Той заяви, че България не се рекламира като евтина дестинация за алкохолен туризъм. По думите му обаче чуждестранните туристи ни възприемат така, както се представя дестинацията като реклама.

По думите на министъра е променен профилът на туриста в България поради усложнената международна обстановка. "Нямаме вече руски, украински, в голяма степен израелски туристи. Цените са променени, но има инфлационен процес“, каза министърът. 

Големият потенциал на българския туризъм е в целогодишните възможности, които дават културно-историческото ни наследство, СПА и уелнес, каза още Милошев и подчерта, че устойчивостта не се решава с един сезон.

„Стратегия е да се разширят крилата на сезона - пролетта и есента. С климатичните промени есента става все по-атрактивно време за туризъм особено по морето“, отбеляза министърът. По думите му туризмът у нас е сезонен и това създава сериозен проблем, а за да има устойчиво развитие, трябва да има целогодишен туризъм.

По отношение на липсата на кадри в туризма министърът каза, че сезонните работници са функция на това, че има криза на пазара на труда и няма българи, желаещи да работят в сектора.

Милошев добави, че България има наследство от традиции в развитието на туризма и разполага с над 160 средни училища, които са в посока туризъм или имат паралелки, които се занимава с туризъм и трябва да се стимулира дуалното обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още