fallback

Туристически квартал на Будапеща забрани услуги като Airbnb

Критиците твърдят, че подобно настаняване задълбочава жилищната криза

13:30 | 16.09.24 г.

Един от най-туристическите квартали на Будапеща гласува на референдум за забрана на краткосрочните наеми. Това се случи след рязко повишаване на цените на жилищата и оплаквания от страна на жителите му от шум и боклук заради чужденците, предаде Bloomberg.

Шестият район на унгарската столица е един от най-популярните за наемане на жилища чрез Airbnb и други подобни услуги. По данни на общината в него има над 2200 такива жилища под наем. Според резултатите, обявени в понеделник, по време на двуседмичен плебисцит 54% от жителите са гласували за тяхната забрана.

След гласуването в понеделник кметът Тамаш Сопрони обеща да внесе закон, който да забрани краткосрочните наеми от 2026 г. в района, известен с нощния си живот и с „Андраши“ - грандиозен булевард в Будапеща, осеян с къщи от 19-ти век и луксозни магазини.

Решението е част от световната кампания на жителите на горещи туристически точки срещу краткосрочните наеми. Критиците твърдят, че подобно настаняване задълбочава жилищната криза, като намалява предлагането на дългосрочни наеми и повишава разходите за тях. Големи градове, сред които Ню Йорк, Токио, Лондон и Париж, вече са въвели ограничения върху тях. През юни Барселона обяви плановете си за постепенно премахване на краткосрочните наеми до 2029 г.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан работи и по въвеждане на ограничения за туристическите жилища в цялата страна, за да спре нарастващите цени на жилищата, заяви министърът на икономиката Мартон Наги в интервю за Inforadio миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още