fallback

Д. Попов: Гаранционният фонд в туризма трябва да е по западен и работещ модел

Частен фонд ще защити най-добре потребителите при фалит на туроператор, посочи председателят на Българската асоциация за устойчив туризъм

15:15 | 29.08.24 г.

Съществуващите западни практики с туристически гаранционен фонд са доказали, че фондът трябва да е частен, защото защитава най-добре потребителите при фалит на туроператор. Това коментира Димитър Попов, председател на Българската асоциация за устойчив туризъм, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Попов българският гаранционен фонд трябва да бъде направен по западен и работещ модел.

Министерството на туризма предлага да се създаде държавен гаранционен фонд за туроператорите у нас. Това предложение е абсурдно, тъй като подобни фондове съществуват от десетки години в различни държави в ЕС и навсякъде те са частни, коментира той. И уточни, че голяма част от правната рамка е хармонизирана в блока, което означава, че българските управляващи може да видят текстове от друга държава, където фондът работи безупречно, а да не се опитват да измислят нов начин за прилагането на мярката.

Чрез подобен частен фонд ефективно ще се осъществява и контрол над сивата икономика в сектора, допълни гостът в предаването.

Според Попов проектозаконът трябва да бъде оттеглен, защото нито една точка от него не може да работи. Единственият плюс от създаването на държавен фонд е, че членовете му няма да трябва да заплащат такса за администрация, но тя в повечето случаи е минимална и не създава проблеми за туроператорите. 

"Този тип фондове са превантивна мярка, ако някой туроператор изпадне в несъстоятелност, а клиентите трябва да бъдат прибрани от дадена дестинация", посочи Попов. И допълни, че фондът гарантира, че всеки потребител ще получи обещаните му условия, докато при сегашния модел застраховките на туроператорите често не покриват всички разходи и не обхващат всички клиенти.

Гостът обясни, че частен фонд би дал възможност на българските туроператори да се конкурират и на европейския пазар, тъй като чуждестранните туристи искат да имат същата сигурност, използвайки услугите на български туроператор, каквито биха имали и с такъв от родината си.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още