fallback

Шумен, Велики Преслав и Каспичан работят по обща концепция за туризма

Обмисля се подход, който да промени облика и интереса към тази дестинация

19:30 | 15.08.24 г.

Градовете Шумен, Велики Преслав и Каспичан ще работят по обща концепция за развитие на туризма. Това каза Ивайло Кожухаров, консултант в туризма, който гостува заедно с проф. Христо Христов, кмет на Община Шумен, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Изработен е план в различни направления, като ще се промени и начинът, по който се привличат туристи. „Туристическият ресурс е важен, но не и достатъчен. Важно е посланието, важно е какво стои около него, както и начинът, по който ще бъде презентирано. Важно е и обединението. Фактът, че трите общини - Шумен, Велики Преслав и Каспичан - правят заедно този проект, дава една допълниителна тежест и е в плюс на Шумен като дестинация“, посочи кметът.

„По никакъв начин не омаловажаваме културното и историческото наследство на региона и ние ще стъпим на него, но има едно неразбиране, че самите туристически обекти са достатъчно като тежест, за да привличат достатъчно на брой туристи. За съжаление това не е така. Живеем в свят, в който туристическият продукт се развива много бързо, технологиите напредват. Младото поколение, което все по-често става посетител на нашите градове, хотели и ресторанти, носи със себе си промяна в подхода и трябва да се промени начинът, по който той да бъде привлечен“, подчерта Кожухаров. 

Той обясни, че има огромен потенциал в създаването на цялостна концепция около Шумен и първите български столици. Смятаме, че едно послание и една дата, която може да се отъждествява с дестинацията и със създаването на българската държава, е нещо, което коренно ще промени облика и интереса към тази дестинация. В основата е проактивният маркетингов подход и начинът, по който дестинацията трябва да се представи. Една от първите стъпки е дигиталната трансформация", посочи той. 

Запитан на кои туристически предимства ще се заложи в тази концепция, кметът на Шумен проф. Христо Христов каза, че даденостите, които имат тези три общини - Шумен, Велики Преслав и Каспичан - са завидни. "Смея да твърдя, че няма друго място в България, което да се похвали с тези предимства. На първо място трябва да посоча, че ние имаме четири научно-, национално-, историко-археологични резервата. Това са Плиска, Мадарски конник, Велики Преслав и Кабиле. Има събития, които са свързани със създаването и развитието на нашата държава. Като такива мога да посоча, че Хан Аспарух забива копието си в Плиска. Ние, в Шумен, се гордеем, че именно от тук започва България".

"Другото, с което можем да се похвалим, е че кирилицата и християнството започват именно от Плиска, от първата българска столица. Това няма  как да не бъде причина всеки български гражданин и гражданин на ЕС, ако намерим проактивния маркетингов подход, да дойде и да посети това, което е богатство, не само на България, но и на цяла Европа. В Шумен се намира и базиликата, където на 2 май е извършено първото масово покръстване на православни християни. В Плиска е и "Домът на кирилицата"." 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още