fallback

Най-лошият сезон в историята - какво не е наред на най-популярния в Instagram гръцки остров

Санторини се готви да въведе таван на броя на посетителите през лятото, но извън сезона островът е полупразен

09:08 | 15.08.24 г. 2

На Санторини има вулкан, който чака да изригне, но не става дума за световноизвестния вулкан на острова, пише CNN.

Блестящо белите къщи, църквите със сини куполи и синьото небе и море на този удивителен гръцки остров привличат 3,4 млн. посетители на година, които далеч надминават около 20-те хиляди постоянни жители на острова.

17 хил. пътници на круизни кораби слизат на острова в разгара на сезона и се насочват директно към популярни места като главния град Фира и град Оя в северозападния край на острова, известен със забележителните си залези. Той дори си спечели прозвището „Instagram остров“ поради съвършено наситената си красота „без филтър“.

Тесните калдъръмени улици и балкони до скалите са пълни с летовници, търсещи селфита на залез слънце, и местните жители са притеснени, когато вършат ежедневната си работа. С настъпването на вечерта обаче тълпите се стопяват и някои се оплакват, че островът се превръща от Times Square в призрачен град.

Това води до засилване на недоволството на цикладския остров в Егейско море, чийто пейзаж е оформен от изригване на вулкан около 1600 г. пр. Хр.

Таван на посетителите от 2025 г.

Кметът на Санторини Никос Сорсос предложи таван върху пътниците на круизни кораби, които да бъдат намалени до 8000 на ден. Този ход беше подкрепен от премиера Кириакос Мицотакис, който заяви пред Bloomberg, че мярката ще влезе в сила догодина.

Протестите срещу туризма придобиха политически привкус това лято в Европа, като демонстрации имаше в Испания, Нидерландия и другаде. Венеция ограничи размера на туристическите групи до 25 души и забрани мегафоните, а неотдавна обяви, че въведената временна входна такса е постигнала успех, като е донесла на града приходи за около 2,64 млрд. долара.

Свръхтуризмът се превръща в голям проблем през последните години, тъй като популярните дестинации не успяват да балансират нуждата си от посетители, които плащат в долари или евро, с качеството на живот на местните си жители и поддържането на желана и устойчива среда за всички.

На Санторини според някои хора проблемът не е само в твърде многото туристи.

„Островът е празен“

„Свръхтуризмът не съществува. Това, което виждаме, е липса на структури“, казва Джанлука Чименти, местен туроператор и жител на Санторини от 18 години. Макар че социалните мрежи са пълни със снимки от препълнените популярни места на острова в разгара на сезона, картината през останалото време е много различна, допълва той.

„Истината е, че островът е празен. Сега това е така, както никога досега, най-лошият сезон в историята“, отбелязва Чименти.

Юли и август са разгарът на сезона на Санторини, но градските центрове са празни след 21 ч. А ресторантите и хотелите далеч не успяват да запълнят капацитета си, разказва той. Пътниците на круизни кораби са ценени и много необходими, както и посетителите, които отсядат за по-дълго време, и пристигат с кораб или самолет, но според Чименти усещането на местните жители е, че трябва да се откажат от нещо.

От средата до края на 20-и век Санторини все още беше тих, идиличен остров, където местните жители се разхождаха с магарета и отглеждаха домати и грозде за вино. Сега остарялата инфраструктура на острова е под силен натиск, а основното пристанище във Фира е особено затруднено.

Ако пътуващите на круизни кораби не поемат на дълга и доста стръмна разходка пеша, кабинков лифт е единственият вариант за тях да стигнат от старото пристанище до центъра на града и е „напълно нормално да има опашка, ако круизните кораби пристигнат по едно и също време“, казва Чименти.

Но след като тълпите си отидат, „хотелите са запълнени на около 30% в обичайния сезон“, отбелязва той и допълва, че други бизнеси на острова понасят сходен удар.

„Проблемът е, че социалните мрежи показват нещо напълно различно от действителността“, счита Чименти. Макар че много, много туристи ще посетят острова тази година, има и много други, които ще се откажат заради славата му на пренаселено място. Те също така не го считат за дестинация през цялата година за по-дълъг престой.

Международната асоциация на круизните линии (CLIA) обяви на 1 август, че нейни представители са се срещнали с гръцкия министър по морските въпроси Христос Стилианидис, за да обсъдят кризата, включително подобряване и модернизиране на пристанищната инфраструктура и услуги.

Бумът на туризма в Гърция не обхваща само Санторини. Националните приходи от туризъм нарастват с 16% през първите пет месеца на годината, съобщи Ройтерс. Очаква се 2024 г. да засенчи миналогодишния рекорд от 33 млн. посетители.

„Напоследък ръстът на туризма в Гърция предизвиква значително внимание, особено относно островите Санторини и Миконос“, казва Мария Делиджани, регионален директор за Източното Средиземроморие в CLIA. Тя потвърждава ангажимента на круизните си линии да се придържат към тавана на посетителите от 8000 души и допълва, че има силен интерес от диверсифицирането на гръцките маршрути, за да се намали натискът върху най-популярните места.

В момента близо две трети от круизния туризъм в Гърция обхваща Пирея, Санторини и Миконос, сочат данните на CLIA.

„Санторини има едни от най-важните археологически обекти в Европа. Защо круизните кораби не организират обиколки на археологически обекти? Ако разделите хората на три части на острова, така че в различни периоди да правят различни неща, те ще има време да се наслаждават, а тълпите от туристи ще бъдат разпръснати на повече места на острова“, казва Чименти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още