fallback

Защо туризмът е повече от почивка?

Как се прави социално предприемачество в туризма, коментира проф. д-р Лилия Терзиева, преподавател и изследовател в Университета по приложни науки в Хага

22:15 | 19.07.24 г.

Туристите вече не се различават по вид, както бяха определени в миналото – с интерес към спортен туризъм, балнео туризъм, защото искат да ползват всички възможностите, които им се предлагат. Да, може целта на пътуването ни да е с определен знаменател, но ние сме много повече взискателни по отношение на запълване на своята почивка. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д-р Лилия Терзиева, преподавател и изследовател в Университета по приложни науки в Хага.

„В България бихме могли да посочим винената индустрия като един добър пример“, посочи тя и напомни, че в началото на прехода виненият туризъм бе подценяван, но сега българското вино вече е познато и всеки осъзнава, че към българското вино се комбинира и българската кулинария.

Според нея, там, където са съсредоточени българските винопроизводители, е съсредоточена и културно-историческата стойност и наследство на България. „И тази комбинация създава истинския профил на успешни примери за социални предприемачи. Особено за хора със специални нужди, особено за общности, които изразяват своят културен облик, посредством туристическият продукт, който предлагат“, обясни проф. Терзиева.

По думите ѝ социалното предприемачество в туризма се отразява и в начина, по който бизнесът взаимодейства с неправителствените структури. И даде пример със скандинавските държави, които по най-подходящия начин се рекламират и брандират.

Проф. Терзиева припомни, че преди двайсетина години хората почиваха по две до три седмици в годината, докато сега почивката се съсредоточава в дълъг уикенд, или 4-7 до максимум 10 дни. „И туристът би искал максимума от дадена туристическа дестинация в синхрон с начина, по който тя ще пребъде в своята устойчивост, обясни експертът и потвърди, че скандинавските страни са изградили този профил.

Лилия Терзиева смята, че „социалното предприемачество в туризма се превръща в нещо изключително популярно“. То не е присъщо само на развитите държави и на тези, които са напреднали вече в начина, по който гледат на туризма“, подчерта тя и даде за пример азиатските държави, които са много развити като туристически дестинации, но начинаещи по начина, по който възприемат туризма.

„При тях туризмът не е единствено и само притежание и облик на онези бизнеси, които допринасят за развитието на икономиката. Туризмът е изражение на начина, по който те възприемат дестинацията и локацията като цяло“, поясни проф. Терзиева.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още