fallback

Гръцките острови търсят начини да държат надалеч разрушителните тълпи туристи

Туризмът се ускорява из Европа от пандемията насам, влошавайки проблеми със снабдяването, задръстените улици и икономическите дисбаланси

14:27 | 18.07.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Белите варосани улици на Санторини ще приютят милиони посетители това лято. Не всички на гръцкия остров обаче се радват да ги видят.

„Туризмът унищожава лозята“, казва производителят на вино Матю Аргирос в интервю. „Изказвам предупреждение за острова“. Неговата семейна винарна, създадена през 1903 г., произвежда около една четвърт от лозята на острова и той предупреждава, че цените на земеделските земи са се изстреляли нагоре в областта, тъй като предприемачите настояват за пространство за изграждане на повече ваканционни имоти, разказва Bloomberg.

Производството на грозде в Санторини е намаляло с почти 50% през последните 20 години, свивайки се средно с 2,7% годишно, показват данни, събрани от Асоциацията на винопроизводителите на Санторини. Според тях има опасност производството да намалее до нула до 2041 г., ако няма някаква форма на намеса. Недостигът на вода прави по-трудно отглеждането на лозя, докато в същото време повечето работници се губят за сметка на туристическата индустрия през годините, казва Аргирос.

Туризмът се ускорява из Европа от пандемията насам, влошавайки проблеми със снабдяването, задръстените улици и икономическите дисбаланси на няколко горещи точки като Санторини. Някои места се опитват да облекчат натиска с такси за посетителите, ограничения и дори временни забрани – с ограничени признаци на успех, докато започва рекордно лято.

„Ще бъде много лоша година за Санторини“, казва кметът Никос Зорзос. Островът не може да си позволи „нито едно легло повече“ за настаняване, добавя той, подчертавайки, че това е факт дори ако инфраструктурата бъде подобрена, за да се помогне на острова да се справи с по-високия брой посетители. Общината не може да наложи забрана на строителството, затова той иска правителството в Атина да действа.

Очаква се 3,4 млн. туристи да посетят Санторини това лято, макар че местните власти искат ограничения от 2012 г. насам, казва Зорзос.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис признава, че областта е изправен пред проблем от „свръхтуризъм“. През юни той обяви планове да ограничи круизните кораби за най-популярните острови в страната. „Мисля, че ще го направим следващата година“, каза Мицотакис в интервю тогава.

Новите правила могат да наложат ограничаване на общия брой места за акостиране на острова или въвеждане на процес на наддаване за слотове. Това е най-новото предложение за ограничаване на пристигащите за ден от круизните кораби.

Зорзос по-рано постави ограничение от 8000 посетители от круизни кораби на ден, макар че това решение бе анулирано по време на пандемията и наскоро отново въведено, затова цялостният ефект върху броя на туристите не е ясен. Местните власти в Санторини успяват да намалят и броя дни, през които всеки круизен кораби може да посети островите, до 48 от 63 за този сезон – брой, който ще намалее допълнително следващата година.

Централната администрация на Гърция иска да наложи ограничения и върху краткосрочните наеми в задръстени райони, включително повечето от водещите дестинации в Егейско море и Йонийските острови. Правителството е изготвило проектозакон, който в момента е подложен на обществено обсъждане и който обвързва броя на имотите за краткосрочни наеми с този на наличните хотели във всеки регион.

Европейската комисия (ЕК) признава проблемите на островите, заявявайки в доклад от 2018 г., че посетителите са донесли 1 млрд. евро годишно на Санторини, но са и увеличили населението до 107,8 туристи на всеки 100 жители. Част от негативното влияние „има трайни последици върху острова и общността му“, пишат авторите на доклада.

Летни протести

Това е чувство, което се споделя от други общности, живеещи сред звездните атракции на Европа. Венеция тази година въведе входна такса и забрани влизането на големи и шумни групи. В испанските дестинации Майорка и Канарските острови местните жители протестират, за да си върнат пространството от посетителите. Барселона се превърна във фокусна точка на гнева заради туризма, който изтласква жителите.

Някои предприемат спешни мерки, след като местната инфраструктура се огъна под натиск. В края на юни кметът на италианския остров Капри обяви забрана за пристигащи туристи поради сериозен недостиг на вода – макар че мярката беше смекчена в рамките на един ден, след като доставките бяха оправени, посочват местни медии.

„Проблемът не е ограничен само до няколко острова и определено не е само гръцки“, казва Йоанис Спиланис, доцент в University of the Aegean. „Проблемът е повече от очевиден поне от 2018 г., след което дойде пандемията и ние забравихме за него и се втурнахме да възстановим пътуванията и туризма, за да компенсираме щетите“.

През лятото на 2023 г. гърците отвоюваха плажовете си от шезлонгите и плажните барове – протест, известен като „движението на плажните кърпи“. Правителството прие по-строги правила за ползване на плажовете и се увери, че те се прилагат с чести проверки. В Гърция по закон всички плажове са свободни за достъп и не могат да бъдат частни.

Залозите за гръцката икономика са високи. След повече от десетилетие на строги икономии след финансовата криза, БВП остава много по-нисък, отколкото беше преди 2008 г. Туризмът е светъл лъч на този фон, счупвайки рекордите отпреди пандемията и формирайки почти една пета от икономическото производство през 2023 г., по данни на World Travel and Tourism Council.

Страната е привлякла 32,7 млн. туристи през 2023 г., с 18% повече от предходната година, според Централната банка на Гърция, докато през първото тримесечие на 2024 г. е имало близо 25% повече посетители в сравнение със същия период на миналата година.

Застрашени забележителности

Междувременно на някои места напрежението продължава да нараства. Кметът на горещата плажна точка Серифос Константинос Ревинтис казва, че няма отворени ресторанти от декември до февруари. „Вече нищо не е за местните в Серифос“, добавя той.

Серифос, заедно с Фолегандрос и Сифнос, тази година попаднаха в списъка на най-застрашените места в Европа, съставен от групата за културно наследство Europa Nostra, която подчерта „необузданото строителство“ и деградацията на природните ресурси. Горски пожари избухнаха през юли, докато горещата вълна в Гърция тлееше.

Ревинтис казва, че „туристите трябва да се готвят за лоша изненада тази година поради недостига на вода“, а и за влошаване на задръстванията, които могат да ги накарат да изпуснат часа на заминаване на ферибота. „Трябва да са наясно, че няма да могат да се изкъпят, ако няма незабавно решение“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още