fallback

ЮНЕСКО: Протестите ще се разпространят, ако европейските градове не отговорят на свръхтуризма

Жителите на Барселона, които считат, че туризмът е от полза за града, намаляват с всяка изминала година

11:01 | 16.07.24 г.

Протестите в Испания ще се разпространят, ако европейските власти не се справят с отрицателните последици от масовия туризъм за живота на местните жители, коментира Питър Дебрин от ЮНЕСКО пред CNBC.

„Положението става много нестабилно“, отбелязва Дебрин, който отговаря за устойчивия туризъм в световната организация. „Надигането на гражданското общество и опитите му да постигне промяна са много важни, тъй като в крайна сметка представителите на властта са избрани от народа, затова те трябва да отговарят... на това, което искат жителите на градовете им“.

Той дава за пример забраната на големи круизни кораби във Венеция през 2021 г. „Хората излязоха на улицата по този проблем. Круизните кораби вече не минават по Канале гранде“, отбелязва Дебрин.

Мерки, които работят?

Сега круизните кораби спират по-далеч от Венеция, което помага за структурна и екологична цялост на града.

Но пътниците на корабите продължават да се стичат към тесните улички на града с хиляди. Очаква се Венеция да привлече около 540 хил. пътници на круизни кораби тази година, с 9% повече спрямо 2023 г., сочат данни на Северноадриатическата пристанищна служба.

В опит да намали тълпите Венеция въведе туристическа такса от 5 евро в най-натоварените дни тази година, мярка, която до момента не работи, съобщи Euronews. 

Подобно на Венеция жителите на Барселона отдавна се борят с глобалната популярност на града им. Всяка година броят на хората, които казват, че туризмът е от полза за града, намалява, а тези, които смятат, че той вреди, се увеличават, показа допитване от 2023 г. сред жители на Барселона на градския съвет в града.

„В Барселона наистина е прекрачен праг, но има решения“, казва Дебрин.

Качествен за сметка на количествен туризъм

Интересите на местните жители и на туристите трябва да бъдат преуравновесени, счита той. Град, който се бори с твърде много туристи, може да избере качеството спрямо количеството относно туризма, а именно да отдаде приоритет на туристите, които харчат много, за сметка на масовите туристи, отбелязва Дебрин.

Стратегията набра скорост по време на пандемията от Covid-19, когато опасенията за безопасността и недостига на служители накараха дестинации по цял свят да се насочат към по-малкото туристи, харчещи разточително за луксозни стоки, за сметка на многобройните бюджетни туристи.

„Качествените“ туристи помагат за разрешаването на още един проблем -  туристите, които се държат невъзпитано.

„Проблемът на местните жители не е само в бройките, а и как се държат хората“, казва Дебрин. Испанците се оплакват от години, че туристите пият прекомерно, замърсяват, влизат в спорове и дори тичат голи по улиците.

Дебрин отбелязва, че Амстердам проучва политики за промяна на подобно поведение. Освен ограничаването на туристическите автобуси, туристическите магазини, новите хотели и краткосрочните наеми нидерландската столица започна и туристическа кампания през 2023 г., призоваваща някои посетители, основно млади британски мъже, да „не идват“, ако пътуват до града за наркотици и купони.

Призиви за намаляване на ръста на туризма

Граждански групи призовават властите в Барселона да задействат редица политики, целящи да установят "намаляване на ръста на туризма“, а именно по-високи туристически данъци, ограничения за круизните кораби и за краткосрочното отдаване на жилища под наем.

Но туристите също играят роля за ограничаването на масовия туризъм, коментира Дебрин. „Трябва да съзнаваме повече избора си на пътувания“, допълни той и посочи концепцията „огледални градове“ като метод.

„Има красив град южно от Барселона на име Тарагона. Той има чудесни културни забележителности. Подобно на Барселона разполага и с красиво крайбрежие“, отбеляза Дебрин.

Но допълва, че за разлика от Барселона градът „не може да се възползва от ръст на туризма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Туризъм виж още