fallback

Откъде сте? Най-неприятният въпрос за руските туристи

Блокираните банкови карти са само част от проблемите, които срещат руснаците, пътувайки в чужбина

11:27 | 10.04.23 г. 6

В месеците след началото на войната в Украйна за руснаците пътуването извън страната стана трудно и неприятно, пише CNBC. Руските туристи разказват за множество трудности, свързани например с блокирането на банковите им карти, а в Русия трудно се купува чужда валута. През септември 2022 година Европейският съюз (ЕС) замрази споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, а няколко държави от общността дори ограничиха издаването на туристически визи на руски граждани.

За руснаците, които живеят в чужбина, пътуването също не е лесно. Те разказват, че се притесняват от въпроса: "Откъде сте?". Преди винаги всички са свързвали Русия с водката, матрьошките и мечките, разказва Лана пред CNBC. Сега обаче тя се страхува да каже откъде е, за да не получи грубо отношение, въпреки че досега това не се е случвало. "По-скоро хората изразяват съчувствие", допълва тя.

Лана отказва да каже своята фамилия и подробности за личния си живот, защото се страхува от реакция в родината си. Живее в Азия и е планирала през миналото лято да пътува до родината си за първи път от началото на пандемията от коронавируса. Тя обаче се е отказала, въпреки че не е виждала родителите си от години, защото се притеснява Русия да не затвори границите си и да блокира полетите до чужбина. Вместо това прави обиколка на Япония и Тайланд.

Други руснаци също споделят за своята "стигма", особено в полски ресторанти, където отказват да ги обслужват. Много от тях планират да пътуват отново в чужбина едва след края на войната. Дори и тогава ще им бъде трудно да обяснят откъде пристигат, признават още те.

Журналистът Юлия Азарова напуска Русия още в първите дни на войната в Украйна. Тя признава, че е трябвало да напусне страната под заплаха от арест - събрала е багажа си набързо и е заминала за Истанбул, а оттам - за Латвия. В момента отразява войната за Youtube канала на критика на Кремъл Михаил Ходорковски.

Азарова също се притеснява от запознанства с чужденци, включително и заради вината, която усеща. "Разбираш, че не правиш нищо лошо, но не можеш да се отървеш от притесненията, че нещо не е наред с теб", коментира тя.

Журналистът не се е сблъсквала с неприязън, но винаги изпитва нуждата да обясни какво е мнението ѝ относно руските политици и войната. "Мога да покажа лицето на руснаците, които не поддържат Путин и войната и които опитват да го спрат", заявява тя.

Юлия Азарова признава пред CNBC, че руският народ няма оръжието да отстрани сегашния президент Владимир Путин от власт и се опасява, че вероятно никога повече няма да може да се върне в родния си град Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 10.04.23 г.
fallback
Още от Туризъм виж още