fallback

Здравният министър: Има готов, одобрен проект за структура на Национална детска болница

Ще има 440 легла, 26 клиники и отделения, изтъква Галя Кондева

12:15 | 19.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Има напредък при строежа на Национална детска болница, като изоставането е наваксано, дори е налице изпреварване на сроковете по подготовката на терена, изтъква пред БНТ здравният министър Галя Кондева.

„Изцяло премахнати са двете сгради на територията, където ще бъде новото лечебно заведение в квартал "Горна баня". След продължителни дискусии и поредица от срещи най-после имаме готов, одобрен проект за структура на Националната детска болница - ще има 440 легла, 26 клиники и отделения, заяви Кондева.

Тя поясни, че остава да се довършат работите по премахване на подземни нива.

"Фокусът е върху комплексната грижа за малките пациенти. Следват два етапа по функционалност и оборудване, изготвят се процесите по визия и проектиране. Като финално изпълнение в графика е предложено май 2028 г. Тази дата е реална, като е възможно да се случи и в началото на годината. Има ясна визия за броя на специалистите. Ориентировъчно ще са необходими над 350 лекари и над 500 медицински сестри", коментира здравният министър.

Кондева уточни, че болница "Лозенец" е водеща с просрочията - за медицински изделия и лекарствени продукти. "Както и Александровска болница, Националната кардиологична болница, болниците във Враца и Ловеч", добави тя.

По думите ѝ има проблеми в системата, но има справедливост в здравеопазването.

"Всички медицински специалисти са приели тази професия като призвание", каза още министърът.

По-рано тази седмица Министерски съвет одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем на МБАЛ „Лозенец“. Кабинетът предоставя 25 млн. лв. заем с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

Investor.bg припомня, че болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, години наред е във фокуса на вниманието предимно с различни скандали около нея.

През май министър Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов след одит в лечебното заведение, който показа редица тежки нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още