fallback

Държавата спасява болница "Лозенец" с 25 млн. лева заем

Служебният кабинет одобри допълнителни плащания за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение

16:41 | 15.10.24 г.

Министерският съвет одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем на МБАЛ „Лозенец“. Предоставят се 25 млн. лв. заем с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

Одобрен е и проект на Решение на Министерския съвет за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерство на здравеопазването и МБАЛ „Лозенец“ ЕАД за предоставяне на заема.

Припомняме, че болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, години наред е във фокуса на вниманието предимно с различни скандали около нея.

През май т.г. министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов след одит в лечебното заведение, който показа редица тежки нарушения.

Констатациите от проверката бяха, че болницата е във влошено финансово състояние, като се отчете устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов. 

Беше съобщено, че в края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на 39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече бе в размер на 71 935 000 лв., а към 31 март тази година - 94 303 000 лв. 

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година. Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ „Лозенец“ има дългове за над 28 млн. лв. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.

За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ „Лозенец“ беше назначена д-р Олга Мицова-Масларова. Тя е специалист по вътрешни болести и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ „Лозенец“ от 1991 г до 2023 г. В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ „Софиямед“. Д-р Мицова ще изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс.

В началото на август служебният министър на здравеопазването Галя Кондева обяви, че в болница „Лозенец“ са констатирани загуби от близо 100 млн. лв.

Нарушенията, констатирани в одита, са свързани с обществени поръчки, сключване на договори, теглене на кредит и др., добави тя. Констатациите от одита са предадени на компетентните органи, посочи още министър Кондева.

Именно с болница "Лозенец" беше свързан и скандалът с незаконните трансплантации преди три години, като липсва информация докъде е стигнало разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още