fallback

Над 110 млн. електронни прегледа са регистрирани за две години

Ежедневно в НЗИС се отчитат над 220 хил. електронни прегледа в страната

13:46 | 11.10.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Над 110 млн. електронни прегледа са регистрирани в Националната здравноинформационна система (НЗИС) за близо две години. Това съобщават от „Информационно обслужване“ АД. От въвеждането в експлоатация на електронното документиране на извършените прегледи през декември 2020 г. досега са регистрирани 410 млн. електронни здравни записа, което прави платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България.

Ежедневно над 220 000 електронни прегледа от близо 14 500 лекарски практики в страната се регистрират в НЗИС. Въведените дентални прегледи в е-формат са над 3,7 милиона. Данните показват, че по-голямата част от регистрираните е-прегледи са по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Със системата работят над 34 хил. лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ, над 10 500 зъболекари и 7310 фармацевти. Модулът за електронни рецепти се използва ефективно от близо 3300 аптеки. Общо 389 лечебни заведения в цялата страна се възползват от модула за електронна обработка на приетите за лечение в болница.

Общият брой на регистрираните електронни прегледи надхвърля 63 милиона. Данните на платформата показват още, че средно на ден се обработват над 110 хил. е-рецепти. За по-малко от три години издадените електронни рецепти са над 54 млн., изписаните „бели“ рецепти от медицинските специалисти надхвърлят 5 млн. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намали драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчи максимално пациентите, лекарите и фармацевтите, посочват от „Информационно обслужване“.

През системата са издадени над 62 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 134 хил. Осъществените е-хоспитализации надхвърлят 5,2 млн., като средно на ден се регистрират около 9500 електронни хоспитализации.

Близо 200 хил. тегления са направени за мобилното приложение „еЗдраве“. Чрез него всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички регистрирани от 2020 г. досега прегледи, направления, рецепти, ваксини, лабораторни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още