fallback

ЕК подготвя препоръки за забрана за пушенето на тераси на барове и ресторанти

В Брюксел обмислят и по-строги регулации и за електронните цигари, независимо дали са с никотин или не

12:33 | 17.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На страните от ЕС ще бъде препоръчано от Европейската комисия (ЕК) да затегнат правилата за пушене на обществени места, става ясно от документ, до който има достъп европейското издание Politico. В него например се посочва, че пушенето трябва да бъде ограничено в зони в близост до детски площадки, в басейни на открито, увеселителни паркове и тераси на ресторанти.

Има по-строги правила и за пушенето на електронни цигари, независимо дали в течността се съдържа никотин или не, за да не се промотира използването им сред младежите и децата.

Електронните цигари официално могат да бъдат забранени и на закрити публични места, особено такива, които се посещават и от деца, работни пространства и обществен транспорт, отбелязва още европейското  издание.

Източници на Euronews също потвърждават, че Брюксел ще очаква ограничаване на пушенето на открито в ЕС. Агенцията посочва, че и в момента много държави от общността индивидуално са въвели забрани за пушене на обществени места на открито като например на плажове, стадиони или в дворовете на училищата. Единствено в Швеция има пълна забрана за пушене на открити тераси на барове и ресторанти.

Стокхолм започна битката с тютюневия дим още от 80-те години на миналия век и в момента в страната има най-малко пушачи в целия ЕС, посочват от коалицията неправителствени организации "Партньорство за среда без тютюнев дим" (Smoke Free Partnership). Според проучване на Евробарометър през 2022 година средно около 25% от населението на ЕС пуши. Броят на пушачите обаче варира от 8% в Швеция до 37% в България. В самата Швеция обаче се водят дебати дали действително забраната за пушене има ефект, защото пушачите са минали на тютюн за дъвчене, става ясно от публикация на Bloomberg.

Тютюнопушенето е един от сериозните рискове за здравето в ЕС, причинявайки смъртта на около 700 хил. души всяка година. Към момента в общността липсват единни правила за пушенето на обществени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още