fallback

Кога ще има целеви програми за балнеопрофилактика

В момента в България профилактиката обхваща малък брой трудещи се, посочи Сийка Кацарова, БСБСПА

16:24 | 13.09.24 г.

Ако държавата наистина поставя здравеопазването като приоритет, трябва да заложи на профилактиката. Нужно е да бъдат създадени целеви програми, които да дадат възможност на българите да ползват програми за превенция чрез балнеодестинации и балнеопрофилактика в амбулаторни условия. Това посочи председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова.

Преди дни приключи 11-ят годишен конгрес на БСБСПА, на който бе откроено, че е важно да се обсъди посоката на устойчиво развитие на България като дестинация за целогодишен здравен туризъм.

Кацарова посочи, че Министерство на туризма и Българският съюз по балнеология и спа туризъм работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве, което предполага страната ни да се развие като дестинация за целогодишен здравен туризъм. 

"Здравният туризъм зависи от няколко министерства, важна е и ролята и мястото на университети да обучават студенти", посочи Кацарова. Тя подчерта, че Европа и България имат уникален минерален ресурс.

В момента в България профилактиката обхваща малък брой трудещи се българи. Гостът даде пример с анализ от Германия, който показва, че едно евро, инвестирано в превенция, спестява 7 евро от лечение. По думите на госта покрай COVID пандемията хората са оценили балнео курортите, които тогава останаха отворени. 

Много медикъл и спа центровете у нас работят целогодишно - в Поморие, Св. св. Константин и Елена, Сандански, Павел баня и още много - те работят целогодишно, защото инвеститорите са направи възможното за инфраструктурата", подчерта председателя на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като основен проблем гостът посочи недостатъчният брой лекари по физикална и рехабилитационна медицина. 

"Инвеститорите са си написали домашното, но инфраструктурата изостава - саниране на чешми, тръби, това е работа на Министерството на околната среда и водите", допълни Сийка Кацарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още