fallback

Денонощни държавни аптеки и вендинг автомати за лекарства одобри парламентът

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

16:53 | 12.09.24 г.

Създаване от страна на държавата на денонощни аптеки в малки, отдалечени и труднодостъпни населени места, където такива няма, както и изнесени извън помещенията на аптеките вендинг машини за лекарства. Това прие парламентът на първо четене чрез законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Текстовете, внесени от „Възраждане“, бяха одобрени със 119 гласа „за“, 12 „против“ и 22 „въздържал се“, предава БТА.

Законопроектът подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", както и трима от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и петима независими депутати. От парламентарната група на ДПС 12 гласуваха "против" и един се въздържа. Двадесет депутати от ПП-ДБ бяха въздържали се, както и един нечленуващ в група. 

Държавата финансира откриването на аптеки, включително денонощни, или продажбата на лекарствени продукти чрез автомати в областите, общините и населените места, за които в Националната аптечна карта е установен недостиг на открити аптеки, включително денонощни, записаха депутатите. Финансирането ще се извършва по критерии и ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, след съгласуване с министъра на финансите. 

Предвижда се намаляване на 8% на корпоративния данък за юридически лица, които извършват търговия на дребно с лекарствени продукти в малки населени места, в които няма открита аптека. Според изискванията на закона юридическото лице трябва да е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър-фармацевт.  

С промените се цели осигуряване на достъп на населението до лекарствени продукти във всички области, общини и населени места и до работещи аптеки, включително денонощни. Предвижда се в съдържанието на Националната аптечна карта да се добави оценка на минималните потребности на населението от достъп до лекарствени продукти и в денонощни аптеки.  

Спорът в пленарната зала бе дали има опасност от предозиране или достъп до лекарствен продукт за деца. Маргарита Мехаева от "Възраждане" подчерта, че за година са открити едва 13 денонощни аптеки, а малките населени места имат сериозна нужда от реален достъп до лекарства. 

От ГЕРБ по принцип са "за" предложението. Костадин Ангелов подчерта, че ще подкрепят предложението на "Възраждане", но предупреди, че този законопроект между първо и второ четене "трябва да бъде изрядно поправен и да бъде пригоден към българското законодателтсво, така че да реши всички онези проблеми, които съществуват, но и да гарантира безопасната употреба на лекарства".

Катя Панева от "Продължаваме промяната - Демократична България" е категорично "за" присъствие на лекар или фармацевт при отпускането на лекарства, независимо дали те ще бъдат в аптека, или от вендинг машина. "Нека бъдем отговорни и внимателни в своите решения, защото здравето на нашите деца и родители е най-голямата ценност. Този законопроект трябва да бъде преразгледан, защото една голяма част от него наистина не съответства на законодателството", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още