fallback

Нови болници за рехабилитация ще бъдат създадени в Павел баня и Сапарева баня

НЗОК счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране

15:47 | 11.09.24 г. 1

Две нови болници за рехабилитация ще бъдат изградени в Павел баня и Сапарева баня.

Министерският съвет одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация – М ДИ СИ“ ЕООД, гр. Павел баня, както и на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД, гр. Сапарева баня, пише в решението на служебното правителство.

Болницата в Павел баня ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Предвижда се новото лечебно заведение да се разположи във вече съществуваща сграда. Лечебното заведение ще бъде изградено в "сърцето на Розовата долина" между Стара планина и Средна гора, с надморска височина около 828 метра, с наличие на минерални извори и чист въздух, което е и предпоставка за качествено и по-бързо възстановяване на пациентите. Болницата ще има широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината.

Дейностите на отделението по физикална и рехабилитационна медицина ще осигуряват възстановяване и рехабилитация на пациенти след смяна на тазобедрена или коленна става, операции след счупвания и фрактури, коремни операции и други постоперативни състояния, нуждаещи се от последваща рехабилитация. Срокът за реализация на проекта е до дванадесет месеца от приемането на решението на Министерския съвет.

В проекта създаването на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД в Сапарева баня се предвижда в местност „Фризолница“ в Сапарева баня, област Кюстендил, да се построи сграда, 2500 кв.м, със зелени площи от около два дка със срок за реализация до 2030 г. 

Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в четири отделения: отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с 20 легла; отделение за продължително лечение по вътрешни болести, кардиология, нервни болести и пневмология и фтизиатрия - с 35 легла; отделение за продължително лечение по хирургия, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология и урология - с 35 легла и отделение за палиативни грижи - с 10 легла.

Предвижданото разположение на болницата в подножието на Рила планина в Националния парк „Рила“ с надморска височина около 750 м и наличието на минерални извори в Сапарева баня ще способстват постигането на ефикасно продължително лечение и рехабилитация при пациенти със заболявалия на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявалия, възстановяване след остри и хронични отравяния със соли на тежките метали и др.

На партерното ниво са предвидени зали за рехабилитация, басейни с минерална вода, кабинети със специализирана апаратура за физикална и рехабилитационна медицина, столова и библиотека.

Съгласно нормативните изисквания, с решението е определен срок от шестдесет месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още