fallback

Психолог: Хората да остават на една позиция в работата между три и пет години

Без ясна граница между работния ден и почивката се стига до професионално прегаряне, каза Дора Добрева

22:00 | 09.09.24 г.

Хората трябва да остават на една позиция в работата между три и пет години, след третата година да се ориентират към нова позиция, нов отдел, друга фирма или някаква форма на развитие, тъй като оставането на една позиция прекалено дълго време носи усещането, че не си оценен и не се развиваш. Това каза Дора Добрева, психолог, в рубриката "Бизнес психология" на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Смяната на работата не означава смяна на професията, посочи експертът. И допълни, че всичко зависи от сферата на работа.

Гостът коментира и проблема с професионалното прегаряне, посочвайки, че една от основните причини за състоянието е при липса на ясна граница между работния ден и почивката.

"Носим си работата вкъщи. Говорим и с близките си какво се е случило на работа и реално не си почиваме през това време. Храненето и почивката на работното място, както и разпределянето на извършваните задачи по време на работния ден са от изключителна важност за съхраняването на работоспособността“, подчерта Добрева. По думите й изключително важно нещо е какво се прави след работно време - дали работодателите стимулират ясни граници между това кога сме на работа и кога сме вкъщи, кога е краят на работното време. 

"Много е важно и какво правим в почивните дни. Неслучайно те са дни, определени за почивка, но много хора нямат ясна идея какво означава да си почиваме. Почивката означава промяна. Ако по цял ден сме на компютъра, когато работим, то почивката би било добре да е сред природата, с някаква физическа активност. И обратното - ако работата ни е свързана с физическа активност, да бъдем в почивката си малко по-статични - да отидем на спа или масаж", поясни експертът.

Според Добрева културата на нашата нация като цяло на тема почивка е добре да бъде повишена. Това може да стане с повече информираност. В момента има изключително много литература и който реши, че това му е достатъчно важно, може да потърси информация, за да реши какво би могъл да направи, каза гостът в предаването.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още