fallback

Пулмолог: Забраната на тютюневи изделия цели да предпази децата от зависимост

Д-р Александър Симидчиев разкри, че е имало опит и за ограничаване на енергийните напитки сред непълнолетните

15:20 | 06.09.24 г.

Народното събрание прие на второ четен промени в Закона за закрила на детето, с които се забрани предлагането, продажбата и употребата от деца на няколко групи тютюневи изделия (бездимни, нагреваеми и нови), както и на изделия различни от тютюневи, предназначени за въвеждане на дим или аерозол в човешкото тяло, чрез вдишване, които може да се консумират на база процес горене, нагряване или изпаряване.

Големият проблем на повечето класически тютюневи изделия е съдържанието на никотин, който предизвиква зависимост, но в днес съществуват продукти, които синтезират никотин, без употребата на тютюн, поставяйки ги извън силата на Закона за тютюневите изделия. Маркетингът на новите продукти често е насочен към поведението, обвързано с използването им, което нормализира употребата на подобни изделия. А нормализацията е една от първите крачки от пътя на зависимостта, това коментира д-р Александър Симидчиев, пулмолог и председател на парламентарната комисия по здравеопазване, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„(Разширението на) дефиницията е повече от гледна точка на законодателството, но крайната цел е нашите деца да не тръгват по това дълго пътуване, свързано с зависимостта, която започва първоначално с нормализиране на поведението, а след това минава в абсолютната употреба и зависимост към никотин", изтъква Симидчиев.

Международните проучвания сочат, че маркетинговите усилия за популяризирането на подобен тип изделия придобива заплашващи размери, като те таргетират конкретно най-младите. Гостът обясни, че един от големите проблеми е липсата на достатъчно информация и опит за дългосрочните ефекти от новите изделия.

„Ние виждаме, че макар и рядко, при кратки изследвания се получават странични ефекти при част от хората, но това е само в краткосрочен план. А ние ги прилагаме при деца, които очакваме животът им напред да е още 60-70 години, ако те са се вързали към вредоносно поведение, представете си колко дълъг период от време те ще използват (изделията) и бавно вредата ще се получава, като се натрупва в продължение на целия живот. Особено важно е младите хора да не бъдат излагани на този ненужен риск, защото той ще се материализира в здравен риск“, изтъква пулмологът

Симидчиев разкри, че е имало опит и за ограничаване на енергийните напитки сред непълнолетните, тъй като начина им на употреба и комбинацията им с други вещества оказват дългосрочни ефекти на здравето. Честите избори и смяна на правителства у нас поляризират народните представители от различни формации, което създава пречки за събирането на обща подкрепа за даден закон. За това е важно по теми като защита от възможни рискове да се вземат единодушни решения.

За да бъдат ефективни новите ограничения трябва да бъдат съпътствани  с контрол и засилени проверки. Гостът обясни, че има и нужда от създаването на положителни цели, към които децата да се приобщават. Добрите примери в обществото са важни, за да може да се показва добра алтернатива на децата, за разлика от вредните практики.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още