fallback

Парламентът забрани употребата и продажбата на вейпове на лица под 18 години

Депутатите забраниха и рекламата на съответните бездимни устройства по радиото и телевизията

12:05 | 05.09.24 г.

С пълно единодушие и 140 гласа "за" депутатите в Народното събрание приеха забрана за употребата, продажбата и предлагането на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия – т.нар. вейпове, на лица под 18-годишна възраст. Забраната се въвежда чрез промени в Закона за закрила на детето, внесени от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Забраната обхваща вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества. Въвеждат се и санкции за нарушението ѝ.

По думите на Костадин Ангелов следващата стъпка ще е в посока на енергийните напитки.

„Следващата битка, която трябва заедно да проведем, е битката срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, защото битката за здравето на нашите деца е нещото, което е най-важно“, каза Ангелов, цитиран от БНР.

Депутатите одобриха и предложението на ПП-ДБ да бъде забранена рекламата на вейпове по радиото и телевизията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още