fallback

Кое спъва борбата със злоупотребите в работата на хосписите у нас

Липсата на медицински стандарт за полагане на палиативни грижи е висящ въпрос, посочи адв. Калина Михайлова

14:24 | 28.08.24 г.

Към момента няма медицински стандарт за хосписите в България и няма кой да спре подвеждащата им реклама. Нужна е цялостна и комплексна промяна на законодателството, което да отговори на нуждата на този сегмент от обществото. Това коментира адв. Калина Михайлова в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че хосписите са нормативно регламентирани да предлагат палиативни грижи за терминално болни пациенти, но обществото не разбира, че при негативни последици за пациентите хосписите нямат "дълбоката отговорност за това от гледна точка на договора, който са сключили".

Гостът обясни, че хосписите не са домове за социални грижи, макар често да се рекламират неправилно като такива. Има сравнително ново законодателство от 2020 г., което трябва да ограничи злоупотребите, но на практика няма никакъв контрол върху начина, по който се рекламират подобни заведения.

Липсата на какъвто и да е медицински стандарт за полагане на палиативни грижи вече няколко години е висящ въпрос в общественото обсъждане. Такъв все още няма и би било трудно да бъде създаден, доколкото изискванията към медицинските стандарти ще предпостяват колизия между това какво ще бъде регламентирано в него. В същото време се наблюдава все по-голяма нужда от предоставяне на такива услуги, отбеляза адв. Михайлова.

„Сивият сектор в този сегмент съществува, като има случаи на напълно нерегистрирани организации, които извършват някаква дейност, която не попада под обхвата нито на медицинския надзор, нито на агенцията за качеството на социалните услуги. Остава в правомощията на прокуратурата и наказателните органи това да бъде променено и изкоренено, ако има съответните наказания", посочи адвокатът.

Несъответствия има и при други подобни заведения - в медико-социалните домове пациентите често не получават грижата, която съответства на техните нужди, а в домовете за социални грижи медицинската грижа много често дори отсъства, каза Михайлова.

"Макар да няма добра регламентация и има примери на подвеждаща реклама, основен проблем е, че обществото не е добре информирано какво може да очаква от тези заведения и не може да прецени кое от тях би отговорило на нуждите на техните близки", коментира още гостът в предаването.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още