fallback

НЗОК прави проверка заради 671 несъществуващи легла в болниците

118 от несъществуващите легла са интензивни, като са разпределени в 6 болници, които нямат реанимация

22:01 | 22.08.24 г.

671 несъществуващи болнични легла са въведени в електронната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщава БНТ.

Тези легла са отворени в 20 области на страната. Леглата фантоми са разпределени в частни, държавни и общински болници, а съществуването им поражда съмнения за източване на средства от бюджета на касата.

Здравната каса е сключила договори с болниците за около 50 000 легла. Всеки договор се въвежда ръчно в електронната система от служители на районните здравни каса в страната. Временният управител на фонда разпоредил проверка съвпадат ли данните от електронната система със записаното в договорите с болниците. Така се разбрало,че в системата на касата са вписани 671 легла повече.

„В по-големите каси има повече несъществуващи легла, в по-малките каси - по-малко. Има болници с по 15-20 легла в повече. Повечето легла създават възможности за отчитане на по-голям обем дейност", посочи проф. Момчил Мавров - временно и.д. управител на НЗОК.

118 от несъществуващите легла са интензивни, като са разпределени в 6 болници, които нямат реанимация.

Клиничните пътеки в реанимацията са сред най-скъпоплатените от Здравната каса. Още не е ясно дали болниците с легла фантоми са получавали пари за дейност, която не са извършили.

„Една болница с около 600-700 легла заработва годишно до 100 млн. лв. в зависимост от клиничните пътеки и процедури“, които изпълнява, каза Мавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още