fallback

Експерт: Проблемът с медицинските сестри е, че няма кадри за професията

Повишаването на заплатата на медицинските специалисти по този начин ще „взриви“ системата, коментира Свилена Димитрова

20:06 | 08.08.24 г.

Болничните асоциации дадоха сигнал, че подходът на политическо ниво да се определят възнаграждения за медицинските сестри и акушерки, които да са фиксирани за цялата държава, вреди на цялото съсловие. Това каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Кризата в здравеопазването, е всъщност криза в цялата страна, допълни тя.

„Решението на Народното събрание, използвайки тази мярка и няколко други предложения, е доста нестандартно и не е подкрепено от професионалните организации. Финансирането в здравеопазването е много специфично“, каза Димитрова.

По думите ѝ се заплаща на извършена дейност и лечебните заведения, било то за болнична или извънболнична помощ, формират своите заплати въз основа на приходите, на които имат, както и на разходите, като едно от съществените пера е Фонд „Работна заплата“.

„Едно иначе много добро намерение, каквото е желанието ни да имаме подсигурени специалисти по здравни грижи, в частност – медицински сестри, се извращава заради подхода, който търсим“, каза Димитрова.

Дори само финансовото решение за фиксиране на възнаграждения към средна заплата, която от своя страна е вързана с минималната, по данни, изведени от икономисти, ще „взриви“ системата, посочи тя.

Димитрова отбеляза, че всички други мерки, които трябва да бъдат взети, за да бъде работеща тази стратегия с повишаването на заплатите, не са разписани.

„Проблемът всъщност е в това, че няма кандидати за тази професия“, категорична е Димитрова.

„За да направим една професия привлекателна, трябва да помислим за това, което излиза в проучванията - каква е средата, в която работят хората, как могат да се развиват. От години ние изнасяме такива данни пред политиците“, каза още тя.

Според Димитрова възнаграждението е важен фактор, но младите хора търсят и възможности за развитие и работна среда, а това не е отразено в стратегията.

Ако не се предприемат мерки, рискуваме да останем без специалисти по здравни грижи. Точно тези мерки от тази стратегия се съмнявам да доведат до резултат, каза още тя.

Тя добави, че цяла Европа внася медицински сестри, но държавите си ги крадат една от друга.

Цяла Европа внася медицински кадри. Работната ръка се движи от изток на запад и ние не можем да избягаме от този път, допълни Димитрова.

„Не говорим за демографския проблем, не говорим за кадрите от чужбина, а търсим някакво чудо да стане“, посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още