fallback

Парламентът подкрепи нуждата от стратегия за осигуряване на медицински сестри у нас

Минималното основно трудово възнаграждение на медицински сестри да е 90% от средната работна заплата за страната, записаха депутатите

12:33 | 07.08.24 г. 1

Народното събрание задължи министъра на здравеопазването да предприеме мерки и действия, за да осигури системата на здравеопазването с медицински сестри. Вносител на решението е Лена Бориславова и народни представители от групата на ПП-ДБ. То бе гласувано единодушно със 185 гласа "за".

В срок до два месеца министърът на здравеопазването трябва да представи на Народното събрание стратегия за увеличение с минимум 30% на броя на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г.

Първоначалният вариант, който бе гласуван от здравната комисия, беше 50%.

Депутатите приеха редакционна поправка, направена от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, с която министърът на здравеопазването се задължава да гарантира, че заплатата на медицинските сестри и акушерки не може да бъде по-ниска от 90% от средната работна заплата или според договореното в колективния трудов договор в зависимост от това кое е по-благоприятно.

Депутатите решиха още в срок до три месеца да се създаде правна възможност НЗОК да финансира пряко дейността на медицинските сестри и министърът на финансите да предложи финансов план за постигане на посочените цели и проекти за изменения и допълнения на действащото законодателство.

Стратегията трябва да включва подобряване на достъпа до висше образование и броя на местата държавна поръчка; финансиране от държавния бюджета на таксите за общежитията и стипендиите за студенти от професионално направление „Здравни грижи“ - медицински сестри и акушерки; информационни кампании за повишение на престижа на професията „медицинска сестра“ и „акушерка“ и за стимулиране на приема във висши медицински училища и колежи на студенти в професионално направление „Здравни грижи“, организирани от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката; мерки за  насърчаване на придобиване на специални знания и статут на „педиатрична сестра“.

В рамките на дискусията стана ясно, че всички парламентарни партии подкрепят измененията, като се мина и през критика към ПП-ДБ, че внасят това предложение сега като предизборен ход за агитация.

Народните представители се съгласиха, че всички мерки са закъснели, тъй като медицински сестри липсват от години. Беше отчетено, че основен фактор за увеличаване на интереса към професията на медицинска сестра са заплатите и затова трябва да се гарантират минимални заплати в това професионално направление.

От „Възраждане“ изтъкнаха, че не е въпрос само на пари, а е необходимо да се регламентира самостоятелност чрез възможност за сключване на индивидуални договори с касата, гарантиране на кариерно развитие на сестрите и акушерките и други условия, които да повишат атрактивността на професията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още