fallback

Парламентът одобри пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Депутатите забраниха и продажбата на безникотинови вейпове на деца до 18 г.

16:33 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Парламентът прие на първо четене промени, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред, описан в Закона за храните.

Предложението беше внесено от депутати от „БСП за България“.

Парламентът прие на първо четене общо четири законопроекта за промени в Закона за здравето, предава БТА.

Според предложението на Божидар Божанов от ПГ на „Продължаваме промяната- Демократична България“(ПП-ДБ) медицинските и немедицинските специалисти се задължават да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. С тези промени се предвижда здравният запис, направен от специалистите, да се изпраща веднага към Националната здравноинформационна система, подписан с квалифициран електронен подпис. Предлага се и електронните документи да не се издават и съхраняват и на хартия, освен ако пациентът не пожелае да му бъдат издадени на хартия или по технически причини при обективна необходимост. 

Вторият законопроект - на Александър Симидчиев (ПП-ДБ) и група народни представители, регламентира възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да могат да бъдат предоставяни от разстояние. С предложените изменения се предвижда при такава онлайн дейност медицинските лица да имат пълен достъп до електронното здравно досие на пациента.

Оказване на медицинска помощ чрез мобилни кабинети в населени места, в които няма медицински пункт или общопрактикуващи лекари, е в основата на промените, предложени от Андрей Чорбанов от ПГ на „Има такъв народ“, които също бяха приети от парламента. В мотивите на вносителя е посочено, че в мобилните екипи задължително ще се включва лекар, а оказването на медицинската помощ ще бъде в специализирани здравни автомобили. 

Парламентът забрани продажбата на безникотинови вейпове на деца до 18 г.

Народното събрание единодушно одобри на първо четене и забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия - така наречените "вейпове".

Единодушно, със 152 гласа, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от парламентарната група  на ГЕРБ-СДС. Те са насочени към опазване здравето на децата до 18-годишна възраст, като се предвижда забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия. 

Става дума за ограничаване употребата на вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества.

Въвеждат се и санкции за нарушение на забраната.

Костадин Ангелови, един от вносителите на текстовете, обясни, че става дума да употребата на вейпове от малолетни и пълнолетни и в тази връзка се ограничава точно това. Той се обоснова, че не се знае какво е съдържанието на безникотиновите вейпове с различни вкусове. Депутатът лансира и идеята да се помисли дали въобще да бъде разрешено тези видове вейпове да имат плодови вкусове, което основно привлича децата.

Александър Симидчиев от  „Продължаваме промяната-Демократична България“ предложи здравната комисия в бъдеще до помисли за допълнителни промени, които да осигурят много по-широка възможност за контролиране на процеса и да засягат също енергийните напитки и бездимните цигари.

Климент Шопов от „Възраждане“ също декларира подкрепа за предлаганите промени, но от парламентарната група са скептични, че изпълнителната власт ще упражнява контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още