fallback

Pfizer повишава перспективите в стремеж да възстанови доверието сред инвеститорите

Печалбата на компанията за второто тримесечие от 60 цента на акция надхвърля оценките на анализатори, като приходите от 13,3 млрд. долара също засенчват прогнозите

16:11 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc. повиши очакванията си за печалбата за годината, тъй като се стреми да възстанови доверието сред инвеститорите след спад в продажбите на продукти, свързани с Covid-19, съобщава Bloomberg.

Базираният в Ню Йорк производител на лекарства сега очаква коригирана печалба за 2024 г. между 2,45 и 2,65 долара на акция, което е с 30 цента повече от пазарните прогнози.

Печалбата на Pfizer за второто тримесечие от 60 цента на акция надхвърля оценките на анализатори за 46 цента на акция, като приходите от 13,3 млрд. долара също засенчват прогнозите за 13 млрд. долара.

Pfizer иска да убеди инвеститорите, че неговата гама от нови лекарства може да компенсира драматичния спад на приходите от ваксината и хапчето срещу Covid, което накара ръководството да коригира в посока надолу прогнозите повече от веднъж.

Акциите на компанията загубиха повече от 40% от стойността си миналата година.

През май Pfizer се зае с план за намаляване на разходите, който ще спести 1,5 млрд. долара до края на 2027 г. Това е предхождано от стремежа към намаляване на разходите с 4 млрд. долара до 2024 г.

Ръководството на концерна изтъкна в отчета, че е напът да постигне тези цели.

Pfizer залага на лекарства срещу рак, за да върне компанията към растеж, като купи фокусираната върху онкологията фирма Seagen Inc. за 43 млрд. долара миналата година. Приходите от лекарствата на Seagen са осигурили 845 млн. долара през тримесечието.

Padcev, лекарство срещу рак на Seagen, надмина очакванията с приходи от 394 млн. долара. Продажбите на Vyndaqel, лечение на рядко сърдечно-съдово заболяване и едно от най-успешните лекарства на компанията, възлизат на 1,3 млрд. долара, засенчвайки прогнозите.

Pfizer съобщи по-рано този месец, че работи по хапче за отслабване, което би съперничило на инжекционните лекарства като Wegovy на Novo Nordisk A/S. Хапчето на Pfizer е планирано да влезе в среден етап на разработка по-късно тази година.

Междувременно Pfizer обяви, че дългогодишният главен научен директор Микаел Долстен ще напусне компанията, след като помогна в търсенето на негов наследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още