fallback

Бъдещата детска болница няма да има психиатрия и пластично-възстановителна хирургия

До края на август започва обществото обсъждане на структурата на лечебното заведение

15:32 | 30.07.24 г.

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), обсъдиха на работна среща в Министерството на здравеопазването. До края на август трябва да започне обществото обсъждане на структурата на бъдещата болница, а през октомври да стане ясно как ще изглежда бъдещият проект.

„До края на седмицата ще бъдат представени коментарите по доклада за структурата на бъдещата детска болница“, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева след участието си в работната среща, на която беше обсъден докладът за структурата на бъдещата Национална детска болница, изготвен от Белгийско-испански консорциум, избран от Европейската инвестиционна банка. В срещата участваха и представители на Обществения съвет за изграждане на детска болница, на Здравната инвестиционна компания за детска болница, както и на консорциума, предава БТА.

Докладът не е окончателен и ще бъде допълнен със становища на различните заинтересовани страни.

„Докладът обхваща предполагаемата структура на бъдещата болница с видовете отделения, със специалистите, които ще трябва да работят в нея - доста сложна структура, която на места е нова за нас, тъй като се говори за изнесена домашна медицина, за дневен стационар. Някои от предложенията за нас са частично познати, а други не са практика в страната ни и изискват промени в нормативната база“, обясни проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет. Предвижда се в бъдещата  детска болница да се включат всички субклинични специалности на педиатрията, посочи още проф. Литвиненко. По думите му се предвижда и осигуряването на палиативни грижи за болните деца.

В болницата няма да има детска психиатрия, тъй като тази клиника ще остане в „Александровска“ болница, няма да има и пластично-възстановителна хирургия, която ще остане в болница „Пирогов“, каза д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.

Важното е, че спазваме сроковете, коментира той. В отговор на въпрос за идеята за изграждане и на хеликоптерна площадка на територията на бъдещата детска болница д-р Глигоров посочи, че според него това не би било проблем. За осигуряването на кадри за бъдещата болница той каза, че Министерството на здравеопазването подема инициатива за обучение на лекари в дефицитни специалности, като са обявени 13 специалности, които държавата целево ще субсидира и целево ще бъдат стимулирани работещите в структурите на детското здравеопазване.

„Ще продължим да настояваме да бъдат спазвани основните принципи за това болницата да бъде обърната към нуждите на децата, да гарантира безопасност на пациентите, да гарантира интегрирана грижа, да гарантира "очовечаване“ на грижата“, каза Надежда Цекулова, член на Обществения съвет.

Надежда Рангелова, член на Обществения съвет, поясни, че в доклада са посочени непознати за страната ни подходи – интегрирана грижа за пациента, което е подход, изцяло центриран върху нуждите на детето и родителя му; подобряване на комуникацията между лекар, пациент и родител; въвеждане на детско болнично училище; промяна в начина на финансиране, който да не е под формата на клинични пътеки; въвеждане на поддържащи професии, които в България липсват – детски здравен специалист. Настояваме да бъде изготвен финансов и икономически анализ, който да показва как ще се осигурява бъдещата болница, добави Рангелова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още