fallback

Защо са толкова трудно лечими онкологичните заболявания

Кои са най-големите пречки пред разработката на лекарства за рак, коментира д-р Георги Наумов, главен оперативен директор на RS Oncology

11:08 | 26.07.24 г.

Сред най-големите предизвикателства при лечението на рак е, че раковите клетки се адаптират много бързо към терапията, а микросредата около тумора се променя и той спира да реагира на лечението. Това обясни в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Георги Наумов, главен оперативен директор на RS Oncology.

Д-р Наумов посочи, че видовете рак се различават по много признаци, но започват от клетка, която започва да се дели многократно и безконтролно. „Един от основните проблеми при лечението на този вид болести е, че те бързо се адаптират към терапиите, както и че разработката на едно лекарство може да струва над 1 млрд. долара, а едва 0,1% от идеите за лекарства минават всички етапи на разработка и стигат до пазара“, коментира той. И добави, че ракът не е едно заболяване, а 54 различни болести, които обаче имат едно общо нещо – започват от клетка, която се дели многократно по начин, който не може да се контролира. Лекарят уточни, че точно защото онкологичните заболявания се различават, за всеки вид трябва да има отделно лечение. По думите му за това е много важно да има много различни лекарства, за да могат лекарите да редуват терапиите и да бъдат те успешни.

Лекарят отбеляза, че RS Oncology е британска компания, която разработва лечения срещу рак, като един от тях е мезотелоимът. Според него мезотелиомът е един от най-старите видове рак. Той засяга белите дробове и води до натрупване на течност в пространството около тях наречено плевра. "Допреди две години той се лекуваше само с химиотерапия, което е изключително брутален процес за пациентите. Няма лечения, които да са насочени към специфичните протеини, свързвани с този вид рак. В последните две години навлезе вид имунотерапия, което се използва от повечето лекари в САЩ и Европа", разкри д-р Наумов. И поясни, че новото лекарство на RS Oncology е насочено към ензим, наречен PRX3, който се наречен в енергийния органел на клетката, наречен митохондрий. С помощта на катетър се изтегля плевралната течност и се влива лекарството директно върху туморите. 

Лекарят съобщи, че медикаментът е преминал първата фаза на клиничните проучвания и сега се намира във втора фаза, която се очаква да завърши до една година, като се правят проучвания и дали може да се адаптира за лечение на други видове рак.

Как си партнират фармацевтичните компании? Каква е икономиката на фармацевтичната индустрия? Какъв е методът на действие на новото лекарство може да разберете, ако проследите целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

От предаването ще научите кой е иновативният метод за задвижване на микроскопични структури с помощта на едноклетъчни водорасли, който са разработили инженери? Каква е интелигентната почва, която улавя вода от въздуха и освобождава хранителни вещества постепенно, като поддържа нивата на храна и влага за растенията? По какъв начин нанотела, получени от антитела на лама, могат да се справят със скрити щамове на ХИВ вируса? Какво представлява новият оптичен инструмент Спектра, с който по-добре се изобразяват ракови заболявания?

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още