fallback

Водещите европейски фармацевтични компании повишават насоките за нови лекарства

Това е доста вълнуващо време за индустрията, изтъква главният изпълнителен директор на Roche Томас Шинекер

18:13 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите европейски фармацевтични компании повишиха финансовите си насоки, тъй като фокусът върху нови лекарства подкрепи продажбите, съобщава Bloomberg.

Roche Holding AG обяви, че очаква печалбата ѝ за 2024 г. да нарасне в горния край на едноцифрения диапазон, подкрепена от новите лечения като лекарството за очи Vabysmo.

Търсенето на много от лекарствата за рак на AstraZeneca Plc расте, като компанията повиши перспективите си за ръст на печалбата до около 15%.

Sanofi SA междувременно очаква печалбата на акция да остане непроменена спрямо резултата от миналата година, след като преди това прогнозира спад.

Фармацевтичните гиганти се стремят да стимулират търсенето на нови продукти, които могат да достигнат до големите пазари, като същевременно избягват конкуренцията, която създава риск от ценови понижения.

Главният изпълнителен директор на Roche Томас Шинекер заяви, че неговата компания е съкратила 25% от своите програми за разработка, за да се ориентира към онези медикаменти, които има най-голяма вероятност да постигнат успех на пазара.

В същото време AstraZeneca продължава да търси нови решения в битката с рака, като вложи 2,4 млрд. долара за Fusion Pharmaceuticals, за да се сдобие с лекарства, насочени към предизвиканите от радиация тумори.

.

Инвеститорите търсят признаци, че Sanofi може да изпълни обещанието си да произвежда иновативни лекарства по-бързо, отколкото в миналото. Компанията планира да публикува 12 показания на късен етап от изпитванията до 2025 г., като много инвеститори сега са фокусирани върху резултатите за експерименталното лекарство за множествена склероза толебрутиниб.

Това е обнадеждаващ знак за напредък по отношение на производството на медикаменти, което вероятно е по-важно за инвеститорите от подобрените финансови резултати на компанията, изтъкват бележка до клиенти анализаторите Джон Мърфи и Мила Банковская от Bloomberg Intelligence.

Лекарства против затлъстяване

Погледите са насочени към пазара за медикаменти против затлъстяване, който може да достигне 130 млрд. долара до края на десетилетието Тук лидери са Novo Nordisk A/S и Eli Lilly & Co., като към тях скоро ще се присъединят Astra и Roche, които разработват перорални алтернативи на лекарствата, които сега се прилагат главно като инжекции.

Roche вижда "много голям" шанс за успех на своите експериментални лекарства за отслабване и очаква продажби от този бизнес в рамките на пет години, разкрива Шинекер. След миналогодишното придобиване на Carmot Therapeutics за 3,1 млрд. долара, компанията все още търси външни активи за борба със затлъстяването и ще остане дисциплинирана по отношение на цените на фона на силната конкуренция.

В същото време Roche усъвършенства фокуса си върху пет терапевтични области. Швейцарският производител ще се съсредоточи върху рака и хематологията; неврологията; имунологията; офталмологията, сърдечно-съдовите заболявания и метаболизма, изтъква Шинекер. Продажбите на Roche растат по-бързо през второто тримесечие, тъй като компанията вече не се сблъсква с високата база от времето на пандемията.

„В момента е доста вълнуващо време за индустрията, защото разбираме много повече биологията“, посочва Тереза ​​Греъм, ръководител на фармацевтичния отдел на Roche. „Тук не става въпрос само за Roche; Мисля, че се отнася за цялата индустрия”, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още