fallback

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти

Здравната каса и Българският фармацевтичен съюз постигнаха съгласие максимумът за лекарствен продукт да е 25 лева

15:35 | 09.07.24 г.

Постигнахме съгласие с фармацевтичния съюз – аптеките ще получават възнаграждението си като процент от стойността на отпусканите медикаменти, като той ще бъде 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Това обясни проф. Момчил Мавров, и.д. длъжността управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след среща с представителите на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на която окончателно бе взето решение относно заплащането на аптеките, съобщи БТА.

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15% допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от НЗОК.

Преди срещата Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, отбеляза, че има напредък в преговорите между фармацевтите и Здравната каса за заплащането на аптеките за едно по-справедливо разпределение на малкото останали пари в бюджета на НЗОК. Проф. Момчил Мавров и ръководството на съсловната организация на фармацевтите обсъдиха няколко финални варианта.

След срещата Димитър Маринов определи новите правила като "справедливи". „"При възможността, която предвижда Наредба 4 – пациентът да взима лекарствените си продукти в различни аптеки, съответно, за аптеките, които изпълняват едно електронно предписание, частично, този механизъм е много по-справедлив“, коментира той. И добави, че собствениците на аптеки, които са подали предизвестия за прекратяване на работата си със Здравната каса, ще ги оттеглят и няма да има повече аптеки, които да спрат да изпълняват такива рецепти.

Проф. Момчил Мавров изрази очакване, че така ще се оптимизират разходите за изпълнение на рецепти, които се плащат с пари от здравните осигуровки.

Investor.bg припомня, че причината за недоволството на фармацевтите е идеята за обединяване на цялата терапия на пациента, като в промените попадат и така наречените 100% реимбурсирани лекарства, за които единственият приход за аптеката е таксата за обработка на рецептата, която поема НЗОК. Напрежение се създаде, след като фармацевти в различни области в страната протестираха миналата седмица срещу предлаганите промени от Здравната каса.

Аптекарите настояват да има адекватност на инвестицията, която всяка аптека прави в закупуването на лекарствените продукти, както и достойно възнаграждение за фармацевтите. Те искат и пациентът да не е ощетен, като се прилага консолидирана рецепта, за да може да взема медикаменти от различни аптеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още