fallback

България ще получи още два медицински хеликоптера до края на годината

Спешната въздушна медицинска помощ реализира първата си мисия

17:45 | 04.06.24 г.

България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график. Това уведомява производителя Leonardо S.p.A. в официално писмо до Министерството на здравеопазването.

Вторият хеликоптер следва да бъде в България до 30 юни тази година. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката му ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер на близо 70 хил. лева.

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г.

От италианския производител уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата, посочват в прессъобщение от Министерството на здравеопазването.

Първият хеликоптер от Системата за спешна помощ по въздух пристигна в България на 1 февруари 2024 г. Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които България трябва да получи, като се очаква страната ни да направи заявка за още два.

На територията на България се предвижда да бъдат изградени шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им да дава възможност до всяка точка на страната да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Днес екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ - Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия. 

От МЗ припомнят, че са изпълнили всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. Още през изминалата година 100 медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още