fallback

Великобритания и България може да работят по общи проекти за дигитално здравеопазване

Британско-българската бизнес асоциация организира търговска делегация за установяване на партньорства

16:52 | 14.11.23 г.

Великобритания и България може да работят по общи проекти в областта на дигиталното здравеопазване. Британски компании обръщат поглед към Европа и България за партньорство, тъй като в българската екосистема има достатъчно добри, иновативни и зрели компании, които са добри кандидати за инвестиции.

Това коментираха Десислава Митева, изпълнителен директор, Британско-българска бизнес асоциация, и Мира Ганова, изпълнителен директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Достъпът до инвестиции от Великобритания е ключов за поощряването на българските компании, за да бъдат конкурентоспособни, посочи Митева. Тя уточни, че Великобритания от 90-те години на миналия век работи в посока дигитализация на здравеопазването, а Covid пандемията е ускорила процесите, така че да бъдат изнесени като първи приоритет.

„Дигитализацията е основна тема в сектор здравеопазване за правителството на Обединеното кралство, тъй като е решение на много от проблемите свързани с цялостното здравеопазване“, обясни тя. И уточни, че компании от Острова са отворени към чуждестранни фирми, които да се включат в процеса.

Именно затова от Британско-българската бизнес асоциация организира търговска делегация в началото на декември. Представители на български компании със задълбочени познания в дигиталното здравеопазване ще пътуват до Лондон на голямо изложение в тази област и там ще имат възможност за разговори с Британската здравна служба (NHS) и с британските болници, обясни гостът. 

„Вече има доста български компании, които работят с NHS, с британски болници или с технологични компании, които пък са доставчици на продукти и услуги на гореспоменатите. Определено България има добър имидж, но мислим, че има много повече какво да покаже, не само като подизпълнители, а като компании, които директно да работят.“, посочи гостът.

Близо десет компании са изявили интерес да се включат в търговската мисия и все още има възможност компании, които искат, да се включат и да си сверят часовника със световните тенденции в областта, каза Митева.

"Дигиталната трансформация на всяка сфера не е технологичен процес, а културен процес. Обществото трябва да приеме трансформацията, която ще промени работните процеси“, допълни Ганова.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още