fallback

Илко Гетов: След електронните рецепти намаляха сигналите за недостиг на лекарства

Ако две седмици няма сигнали за липса на инсулин, заповедта за забрана на износа ще бъде отменена

11:29 | 09.11.23 г.

Рязко намаляха сигналите и случаите на липса и недостиг на лекарства през последните седмици. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов пред bTV в коментар за ескалиралия проблем от последните месеци.

Той посочи, че от здравното министерство са предложени различни варианти за успокояване на страстите около електронните рецепти и не може да се каже, че електронните рецепти са неуспешни.

„Въвеждането на електронните рецепти имаше своите позитиви по отношение контрола на предписването, изясни някои практики, също така рязко намаляха сигналите за липси и недостиг на лекарства", каза той и добави, че теренното тестване на електронната рецепта ще продължи, докато не се намери точният баланс.

"Електронната рецепта показа и как вървят лекарствата за лечение на диабет. На сто процента удовлетворение на всички интереси не може да бъде постигнато", каза още Гетов. 

Той обясни, че за да функционира едно електронно приложение, трябва да има поне две възможности за идентификация. „В електронната рецепта е ЕГН на пациента и дата на предписване. Някои от страните искаха да се махне датата, но двуфазовото идентифициране по Закона за електронното управление и за сигурността на данните изисква да имаме поне два компонента“, каза той.

За два месеца напред инсулин за българските пациенти има, увери заместник-министърът. „Ако две седмици нямаме сигнали за липсващи инсулини и антидиабетни лекарства, заповедта за спиране на износа на инсулин ще бъде отменена. До 31 декември 2023 г. е срокът за тази заповед“, припомни Гетов.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков издаде заповед, с която от 2 ноември се забранява износът на инсулинови медикаменти.

В нея освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст. Основната цел на на забраната е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 09.11.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още